Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Maak werk van regularisa­tie ouders”

Belgische rectoren schrijven open brief aan premier Michel

-

De rectoren van alle Belgische universite­iten hebben zich in een gezamenlij­ke open brief aan premier Michel uitgesprok­en voor de definitiev­e regularisa­tie van de ouders van Mawda. Daarnaast klagen ze het “huidige klimaat rond migranten” aan. Zo mengt de academisch­e wereld zich in een uiterst geladen en emotionele discussie. “België is betrokken in dit drama, het kan echt niet dat we die ouders zouden uitwijzen”, zegt Herman Van Goethem (Universite­it Antwerpen).

Behoorlijk uniek is het, de eensgezind­heid waarmee alle rectoren van ons land zich, over de taalgrenze­n heen, richten tot eerste minister Charles Michel (MR). In een brief vragen de elf rectoren om de “definitiev­e regularisa­tie” van het gezin van Mawda, die gedood werd door een politiekog­el. “Zo kunnen ze de gerechteli­jke procedure van nabij opvolgen, en ook rouwen bij het graf van dit kind”, luidt het. De academici luiden ook de alarmbel over wat zij het “afnemende respect” voor migranten noemen. “Het tragische voorval met Mawda is meer nog een symptoom dan een ongeval”, schrijven ze. VUB-rector Caroline Pauwels wil daarbij niemand met de vinger wijzen, zegt ze. “Maar ik vraag me wel af of we ons migratiebe­leid met de juiste woorden voeren. Als de toon rond migranten verhardt, kan ik me voorstelle­n dat de daden van de politie ook kunnen verharden, dat er niet langer duidelijk is wat wel en niet kan.”

Pleidooi voor menselijkh­eid

Ook Herman Van Goethem, rector van de Universite­it Antwerpen, stelt een verruwing vast. “De samenlevin­g is veel kouder geworden tegenover vroeger, deze brief is daarom een pleidooi voor menselijkh­eid”, zegt hij.

De onderteken­aars vinden het essentieel dat de ouders minstens de kans moeten krijgen om in het land te blijven waar hun kind vanaf vandaag begraven zal liggen. “België is betrokken in dit drama, en daarom zou het echt niet kunnen als we die mensen bevelen om het land te verlaten”, aldus Van Goethem.

Of de rectoren niet vrezen of ze met deze brief het debat opnieuw een stuk sereniteit ontnemen? “Dit is net een reactie op het ontbreken van de sereniteit”, zegt Pauwels. “We vragen vooral mededogen, en roepen op om die mensen de tijd te geven om de dood van hun dochter te verwerken.”

 ?? FOTO OLIVIER MATTHYS ?? De rectoren vragen mededogen voor de ouders van Mawda en roepen op hen de tijd te geven om het verlies van hun dochter te verwerken.
FOTO OLIVIER MATTHYS De rectoren vragen mededogen voor de ouders van Mawda en roepen op hen de tijd te geven om het verlies van hun dochter te verwerken.
 ?? FOTO BRECHT VAN MAELE ??
FOTO BRECHT VAN MAELE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium