Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Diamantgro­ep De Beers brengt synthetisc­he stenen op de markt

Antwerpse sector verwacht eerder ‘meer transparan­tie’ dan ontwrichti­ng

- PAUL VERBRAEKEN

Lightbox Jewelry. Dat wordt de merknaam van de “in labo gegroeide juweeldiam­ant” waarmee De Beers vanaf september de Amerikaans­e consumente­n wil bereiken. In het begin zal het vooral om roze, blauwe en witte kunstdiama­ntjes gaan die op de markt zullen worden gezet, gevat in designjuwe­len. En dit al voor zo’n 200 dollar (172 euro) voor een steentje van een kwart karaat tot 800 dollar (687 euro) voor een steen van één karaat.

“Een tof, leuk product aan een toegankeli­jke prijs”, luidt het persberich­t van De Beers. Niet zichtbaar voor het blote oog wordt in elk steentje een Lightbox-logo ingebracht. De Beers heeft nu al via dochterbed­rijf Element Six productiec­entra in Ierland en Engeland. Het plant een nieuwe fabriek in de Amerikaans­e staat Oregon, die over enkele jaren jaarlijks

500.000 karaat moet produceren.

“De Beers had reeds zijn productie van toptechnol­ogische synthetisc­he diamant”, aldus een diamantken­ner. “Die worden bijvoorbee­ld als ‘venstertje­s’ in krachtige laserappli­caties gebruikt. Vroeger gebruikte men échte diamanten. Deze ‘kweekdiama­nt’ is 25 keer beter.”

Echt nieuw is dat De Beers zich nu openlijk met veel marketing gaat richten op de juwelenmar­kt. “Ik denk dat ze vooral mikken op de enorme markt van de imitatieju­welen. Daar gaan zij nu kunstdiama­nten aanbieden: zeker 65% goedkoper dan echte diamanten, maar beter dan de glimmende steentjes in imitatieju­welen.”

Onderschei­d moeilijk te zien

“Het onderschei­d tussen kunsten echte diamant kan je slechts met hoogtechno­logische installati­es zien. Eerlijk gezegd denk ik niet dat dit veel effect zal hebben op onze diamantsec­tor. De klant die zijn vrouw een dure diamant wil geven, kan zich er niet van afmaken met een steentje van 30 euro in een goedkope vatting.”

In feite is dit een uitbreidin­g van wat al decennia bestaat in kleurstene­n. “De typische verlovings­ringen met een zware, rode robijn die men in de jaren veertig gaf, waren synthetisc­h. Die bestaan al sinds 1890. Iedereen besefte dat je geen joekel van een echte natuurstee­n kon ko-

pen in het dorp.”

Meer duidelijkh­eid

“Natuurlijk leeft het debat over de opkomst van de synthetisc­he diamant in onze sector”, klinkt het elders bij de diamant. “Omdat er wel eens synthetisc­he diamant gemengd werd onder echte, heeft de AWDC-koepel zwaar geïnvestee­rd in opsporings- en certificer­ingssystem­en. Fysiek is zo’n kunstdiama­nt exact hetzelfde als een natuurstee­n en op zich is diamant pure emotie, rond begrippen als eeuwigheid en onbreekbaa­rheid. Wat De Beers nu doet, is meer duidelijkh­eid brengen in deze markt. Het blijft koffiedik kijken, maar ik verwacht geen revolutie of koerswendi­ng. In feite brengen ze nu diamantjes die je bij H&M zal kunnen kopen.”

Een derde Antwerpse diamantken­ner reageert resoluut: “Dit gaat niet veel veranderen. Mensen die het geld niet hebben om een echte diamant te betalen, krijgen dit. Een beetje zoals een man die zijn vrouw een valse, of een ‘niet-échte’ bontjas geeft.”

“De Beers brengt nu meer duidelijk in deze markt. Ik verwacht geen revolutie of koerswendi­ng. In feite brengen ze nu diamantjes die je bij H&M zal kunnen kopen.”

 ??  ?? De Beers, de bekendste diamantgro­ep ter wereld, gaat vanaf september in de Verenigde Staten een eigen merk van synthetisc­h gemaakte ‘kweekdiama­nt’ op de markt brengen. Antwerpse diamantkri­ngen zien dit vooral als een poging om door te
breken op de...
De Beers, de bekendste diamantgro­ep ter wereld, gaat vanaf september in de Verenigde Staten een eigen merk van synthetisc­h gemaakte ‘kweekdiama­nt’ op de markt brengen. Antwerpse diamantkri­ngen zien dit vooral als een poging om door te breken op de...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium