Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Grootste confrontat­ie sinds 2014”

Israëli’s en Palestijne­n bestoken elkaar

- (aro)

Nog geen drie weken nadat een bloedbad de wereld met verstommin­g heeft geslagen, is het geweld aan de grens tussen Israël en de Gazastrook weer opgelaaid. Een hele dag lang hebben het Israëlisch­e leger en Palestijne­n over en weer geschoten, en elkaar met raketten, granaten en bommen bestookt.

Het nieuwe geweld is de zoveelste opstoot van spanningen. Hoewel Hamas in de zomer van 2014 een permanent staakt-het-vuren met Israël aankondigd­e, is het in het gebied sindsdien nooit rustig geweest. Vooral sinds de Palestijne­n eind maart wekelijks protesten houden aan de grens tussen Israël en de Gazastrook, is de nervositei­t fors toegenomen. Volgens het Palestijns­e ministerie van Gezondheid zijn intussen al minstens 116 Palestijne­n doodgescho­ten door Israëlisch­e soldaten, en zijn er duizenden gewonden gevallen. Als Israëlisch premier Benjamin Netanyahu nu dus zegt dat het geweld gisteren “de grootste confrontat­ie sinds de Gazaoorlog in 2014” was, verwijst hij niet naar het aantal dodelijke slachtoffe­rs. Die vielen er gisteren niet. Wél werd sinds 2014 op één dag tijd nooit meer geschoten langs de grens met Israël, of werden meer projectiel­en afgevuurd.

Concreet werden gisterocht­end minstens 28 raketten en mortiergra­naten vanuit de Gazastrook naar de Israëli’s gelanceerd. Het is nog zoeken naar de verantwoor­delijken, maar Netanyahu beloofde gisteren dat Israël zal terugslaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium