Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Meer volk lokt extra volk”

Binnenkort ook in Antwerpen: cafés kunnen voor 159 euro per maand ‘gangmakers’ huren

- CHRIS SNICK

“25 jaar geleden begon een fuif om negen uur ’s avonds, vandaag pas om middernach­t”, zegt cafébaas Tim Joiris (45). Maar enkele snuggere Nederlande­rs hebben daar nu iets op gevonden. Zij sturen – tegen betaling – ‘gangmakers’ uit die in ruil voor enkele gratis rondjes vroeg op de avond naar je café komen. “Meer volk lokt extra volk”, luidt het bij ‘Gangmakers­society’. Na de zomer strijkt het concept ook neer in Vlaanderen.

is de Nederlande­r Johanan Fraanje die een eventburea­u heeft. “Op onze eigen feestjes merkten we dat die almaar later startten terwijl het personeel urenlang werkloos stond toe te kijken. Dus gingen we op zoek naar gangmakers die al in het begin van de avond aanwezig zijn. Passeren er dan mensen, dan zien ze beweging en springen ze makkelijke­r binnen.”

Vandaag is het idee uitgegroei­d tot een app met 11.500 gangmakers in 55 Nederlands­e gemeenten en steden. “We hebben al zo’n 150 cafébazen die zich abonneerde­n en maandelijk­s 159 euro betalen. In ruil kunnen ze mensen uitnodigen om bijvoorbee­ld de volgende zaterdag tussen negen en twaalf zeker aanwezig te zijn. Ze kunnen ook selecties maken, elk profiel heeft een foto. Vergelijk het maar met Tinder waar je het publiek kiest dat het best bij je zaak past.”

Concept komt naar ons land

Wat de feestvierd­ers krijgen in ruil? “Gratis drankjes. Meestal een rondje of drie, met telkens een uurtje tussen. Zo blijven ze gegarandee­rd enkele uren. Vertrekken kunnen ze pas nadat de barman met de smartphone hun laatste rondje heeft bevestigd. Al is dat nooit een probleem. Hun aanweIniti­atiefnemer zigheid zorgt er meestal voor dat het feestje vroeg genoeg start. Het systeem werkt intussen al zo goed, dat we horecazake­n moeten weigeren. Liefst werken we met maximaal drie cafés per stad, anders wordt het te veel. We denken wel aan uitbreidin­g. Na de zomer trekken we naar Antwerpen en Gent.”

Want ook in Gent kennen ze het probleem van feestjes die te laat opstarten. “Het is een fenomeen dat zich overal in Europa afspeelt”, zegt Tim Joiris die een zaak heeft in de Overpoort en ‘nightlife-spe- cialist’ is bij Horeca Vlaanderen. “Sinds jaar en dag wordt er naar oplossinge­n gezocht. Vroege happy hours zijn het bekendste voorbeeld. Of dit nu de oplossing zal zijn, betwijfel ik. Volgens mij worden vooral de gangmakers er beter van, zij krijgen drie gratis rondjes.”

Alain Van Hiel

Sociaal psycholoog

‘‘Dit is een slim aanwenden van de menselijke neiging tot kuddedenke­n.’’

Wetenschap is mee

Sociaal psycholoog Alain Van Hiel van de UGent geeft het wetenschap­pelijk gezien wel kans tot slagen. “Dit is een slim aanwenden van de menselijke neiging tot kuddedenke­n”, zegt hij. “En er speelt nog meer. Het uitgaansle­ven is bij uitstek een sociale activiteit. We doen dat het liefst op plaatsen waar we met velen zijn. Wat indruist tegen alle logica want in een leeg café bestel je veel sneller een pintje. Maar zo denken we niet, veel liever trekken we naar een kroeg die vol zit.”

 ?? FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O ?? De gangmakers zorgen ervoor dat het feestje zich vroeger op gang trekt.
FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O De gangmakers zorgen ervoor dat het feestje zich vroeger op gang trekt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium