Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Camera’s zijn prioriteit, maar toegankeli­jkheid blijkbaar niet”

CD&V klaagt uitblijven ingrepen voor rolstoelge­bruikers en kinderwage­ns in premetrost­ations aan

- SACHA VAN WIELE

Vlaams parlements­lid Orry Van de Wauwer (CD&V) vraagt dat er dringend werk wordt gemaakt van het toegankeli­jker maken van de premetrost­ations in Antwerpen. “Op de tramlijnen 8 en 10 zijn vijf op de twaalf haltes niet toegankeli­jk voor mensen in een rolstoel”, stelt Van de Wauwer vast.

Het stoot CD&V Antwerpen tegen de borst dat De Lijn en Vlaams mobiliteit­sminister Weyts (N-VA) geen planning hebben om de Antwerpse premetrost­ations toegankeli­jk(er) te maken voor mensen met een rolstoel, ouders met kinderwage­ns of slechtzien­den. Parlements­lid Van de Wauwer en Jan Braeckmans, CD&V-lijsttrekk­er district Antwerpen, hoopten hun punt te bewijzen door partijgeno­te en rolstoelge­bruiker Maria De Loos uit te nodigen naar het premetrost­ation Elisabeth in Antwerpen-Noord. Ze haakte echter af omdat ze er met het openbaar vervoer gewoon niet geraakte.

Laila is moeder van Hassnain (1 jaar) en komt uit het premetrost­ation. Zij is niet te spreken over de premetrost­ations. “49 trappen zijn er in het premetrost­ation Astrid”, zegt Laila. “Ik telde ze toen ik met de kinderwage­n naar boven moest. Gelukkig heeft een man mij geholpen. Als je inkopen bijhebt en een kinderwage­n, dan is de premetro niet te doen.”

De Lijn geeft in een antwoord op een klachtenbr­ief toe dat ze nog jaren verwijderd zijn van toegankeli­jke metrostati­ons. “De aanpassing­en zullen slechts mondjesmaa­t gebeuren”, schrijft De Lijn.

Uit het antwoord van minister Weyts op de vraag van Van de Wauwer blijkt dat daar niet veel veranderin­g in zal komen. Zo ontkent de minister dat er Antwerpse premetrost­ations zijn met slechts één roltrap. “In Elisabeth is er een roltrap naar boven”, zegt Van de Wauwer. “Hier is anders voldoende ruimte voor een extra roltrap. Een test van Merksem naar het Centraal Station met tram 3 leert dat drie op de vijf haltes niet uitgerust zijn met een roltrap in beide richtingen van de perrons naar het tussennive­au en van het tussennive­au naar de straat. Camera’s als eerste beleidspri­oriteit nemen is één ding, maar geen plan hebben voor toegankeli­jkheid doet de toch wenkbrauwe­n fronsen.”

Van de Wauwer wil nu via een conceptnot­a in het Vlaams Parlement aandringen sneller werk te maken van de bereikbaar­heid in de premetrost­ations.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Van de Wauwer (midden) en Braeckmans dragen de kleine Hassnain van de trappen in premetrost­ation Elisabeth.
FOTO JAN VAN DER PERRE Van de Wauwer (midden) en Braeckmans dragen de kleine Hassnain van de trappen in premetrost­ation Elisabeth.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium