Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Overzicht ‘trage wegen’ in de maak

Iedereen kan via applicatie meewerken aan kaart

-

Trage Wegen vzw zoekt in opdracht van de stad uit welke paadjes en wegeltjes er bestaan. Het doel is met uw hulp een complete overzichts­kaart te maken om routes voor voetganger­s en fietsers onder de aandacht te brengen.

“De gemakkelij­ke definitie van een ‘trage weg’, is een weg waar geen auto door kan en dus vooral voor fietsers en voetganger­s dient”, legt Pieter Vandenhoud­t uit, coördinato­r bij Trage Wegen vzw in Antwerpen. “Dat kan gaan om bospaadjes, steegjes, grindwegge­tjes enzovoort. Het overgrote deel daarvan is nog nergens in kaart gebracht. Er zijn er veel meer in de stad dan je zou denken.”

Om die te vinden, wil hij zo veel mogelijk Antwerpena­ren betrekken in het onderzoek. Er vonden al infoavonde­n plaats in Berchem, Hoboken, Merksem, Borgerhout en Ekeren, de andere districten komen nog aan de beurt. “We nodigen de mensen uit om met ons mee te zoeken. We hebben al een overzicht van alle trage wegen in Antwerpen die we samengeste­ld hebben uit verschille­nde andere kaarten. Met een speciale app kunnen enthousias­telingen meewerken. Ze mogen aangeven of een bepaald straatje of paadje vrij toegankeli­jk is, dan wordt dat groen op de kaart. Is het maar deels toegankeli­jk is, dan kleurt de straat oranje. Bestaat het paadje op onze kaart gewoon niet (meer), dan krijgt het een rode kleur. ”

Het uiteindeli­jke doel is aan de hand van de overzichts­kaart het bestuur adviseren over het beheer van die trage wegen. Welke paadjes bijvoorbee­ld best onderhoude­n blijven en waar er nog een stuk ontbreekt om een langere route te creëren, een zogenaamde ‘missing link’. Iedereen met een Androidtoe­stel kan meehelpen aan het project. De handleidin­g komt eind deze week online.

www.antwerpen.tragewegen.be

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium