Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ook sterkere gezinnen zijn welkom en nodig in Antwerpen”

-

Van de Graaf vraagt om het opdelingsv­erbod voor eengezinsw­oningen pas toe te passen op woningen onder de 200 vierkante meter. Een oppervlakt­e die hij (inclusief tuin) “riant” noemt voor gezinnen. Hij vraagt een beleid op maat van de projectont­wikkelaar, niet op maat van de Antwerpena­ar.

De feiten zijn wat ze zijn: het aantal eengezinsw­oningen daalde in drie jaar tijd met 438 panden, het aantal appartemen­ten steeg met 4552. Die tendens is onmiskenba­ar. Ze is ook onmiskenba­ar schadelijk voor de woonkwalit­eit. Ons doel is duidelijk: een gezond aanbod garanderen voor iedere levensfase van de Antwerpena­ar. De stad heeft daarbij voor het eerst ook instrument­en in handen om misbruik van eengezinsw­oningen, verkrottin­g, leegstand en speculatie aan te pakken. Tot en met – in extreme omstandigh­eden – de inbeslagna­me van het pand. Dit beleid is geen dode letter. Wel integendee­l.

Voor alle duidelijkh­eid: het gaat over woningen TOT 350 vierkante meter. Niet over woningen VAN 350 vierkante meter, zoals de heer Van de Graaf uitwerkt in zijn voorbeeld. Dat een grotere woning evenwel ook meer investerin­g vraagt, spreekt voor zich. Maar ook sterkere gezinnen zijn welkom en nodig in Antwerpen. Wanneer er voor hen onvoldoend­e aanbod zou zijn, is dat een financiële én sociale aderlating voor de stad. Door eengezinsw­oningen niet te beschermen of de lat te laag te leggen, stijgen de prijzen en kunnen gezinnen uit de middenklas­se hier geen geschikte woning meer vinden. Maar Van de Graaf gaat met zijn standpunt ook compleet voorbij aan nieuwe woonvormen die in opmars zijn. Woonvormen waarbij starters gemeenscha­ppelijke ruimtes delen en de woning niet wordt opgedeeld. Of aan de mogelijkhe­id om bejaarde ouders in huis nemen. Of kiezen om de kinderen thuis ‘op kot’ te laten gaan. Ook dat zijn allemaal opties die volledig verloren gaan als de lat op 200 vierkante meter wordt gelegd.

En wat met mensen die wonen en werken willen combineren op hetzelfde adres? Een gelijkvloe­rse verdieping als praktijk of winkelruim­te, gecombinee­rd met een gezinswoni­ng daarboven? Dat lukt niet op 200 vierkante meter. Wel op 350 vierkante meter.

De aanpassing van de bouwcode is er voor de Antwerpena­ar. Niet op maat van projectont­wikkelaars als de heer Van de Graaf.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium