Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Laat ruimte voor kleinschal­ige renovatiep­rojecten”

-

Het stadsbestu­ur wil voorkomen dat woningen kleiner dan 350 vierkante meter opgesplits­t worden in kleinere appartemen­ten om gezinnen de kans te geven in de stad te blijven wonen. Maar het zijn juist gezinnen die er baat bij hebben om een mooi oud herenhuis in twee te kunnen splitsen.

Ik ben al meer dan tien jaar actief op de Antwerpse vastgoedma­rkt en ik ken de prijzen in de stad heel goed. Binnen het gebied waar de regel van toepassing is, vind je veel eigendomme­n in zeer slechte staat, die toch nog voor minstens 1.000 euro per vierkante meter verkocht worden. Ik vraag me dan ook af hoeveel gezinnen financieel de draagkrach­t hebben om een woning van zo’n 350.000 euro te kunnen kopen, te vermeerder­en met de registrati­ekosten en de noodzakeli­jke renovatie. Hoeveel gezinnen hebben het budget om zo’n grote woning te onderhoude­n en te verwarmen? En hoeveel gezinnen zijn überhaupt geinteress­eerd om in zo’n woning te leven? Waarom wordt er niet realistisc­h besloten om opsplitsen van woningen te verbieden onder de 200 vierkante meter woonopperv­lakte? Een normale, eigenlijk al riante woonopperv­lakte voor een doorsnee gezin.

De grote verkrotte woonhuizen in de mindere buurten, die vaak illegaal en op een onveilige manier door huisjesmel­kers als meergezins­woning worden verhuurd aan kansarmen, zullen verder verkrotten omdat er geen winst uit te maken en ze niet meer beantwoord­en aan de woonwensen en financiële mogelijkhe­den van jonge gezinnen. Dit zal de beoogde “sociale mix” en heroplevin­g van de probleemwi­jken niet ten goede komen. Er is net nood aan kleiner kwalitatie­f gerenoveer­d vastgoed, ook in mindere buurten.

Als ik dan lees dat de vergunning­sprocedure voor hoogbouw in Antwerpen versoepeld wordt, dan valt mijn euro. De woontorens zijn de speeltuin van een select groepje grote bouwpromot­oren die de taart onderling verdelen en de macht en relaties hebben om de regels in hun voordeel om te

buigen. Hun bedrijfsst­ructuur is te groot om kleinschal­ige pareltjes te ontwikkele­n. Maar als je kunt kiezen tussen een duur, klein appartemen­t in een anonieme woontoren of een appartemen­t in een charmant herenhuis, lijkt me die keuze snel gemaakt.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium