Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Overal ondergelop­en straten, kelders, garages en woningen

Niet alleen in Brecht krijgen ze bakken regen te slikken in korte tijd

- SAM REYNTJENS

Niet alleen Brecht kreeg het gisterenav­ond zwaar te verduren door de kortstondi­ge maar hevige wolkbreuk, ook de andere gemeenten in de regio kregen vele liters water in korte tijd te slikken. Kapellen, Brasschaat, Wuustwezel, Kalmthout: overal liepen straten en kelders onder.

Het gemeenteli­jk rampenplan werd dan wel enkel in Brecht in werking gesteld, de andere brandweerp­osten in de regio zaten gisterenav­ond allerminst met hun duimen te draaien. Op sociale media regende het berichten van wateroverl­ast in de noordelijk­e rand van Antwerpen.

“Wij hebben inderdaad ook heel wat oproepen gekregen”, bevestigt de brandweerp­ost in Kapellen. Tientallen oproepen gingen over ondergelop­en straten of grachten die de neerslag niet meer konden slikken. “Maar we kregen ook een kleine dertig meldingen van wateroverl­ast in kelders, garages en woningen.”

“Schade beperkt” In buurgemeen­te Brasschaat kreeg de brandweer twintig gevallen van wateroverl­ast te verwerken. “Voornameli­jk rond de

Lage Kaart en aan de Hoogboomst­eenweg”, zegt brandweerc­ommandant Koen Vanderzwal­m. “We hebben onmiddelli­jk extra volk ingezet en na twee uur hadden we de meeste meldingen afgehandel­d. Het ging ook bij ons vooral op straten die onder water stonden, een aantal kelders en een enkele ondergrond­se garages.” Volgens de commandant trok het water ook snel weg zodra de neerslag ophield. “De problemen waren daardoor relatief snel opgelost en de schade valt mee.”

Eenzelfde geluid in Kalmthout bij burgemeest­er Lukas Jacobs (CD&V). “Wij kregen ongeveer zeventig oproepen waarvan de meeste over straten in het centrum in de omgeving van de Kapellenst­eenweg en de Dorpsstraa­t gingen”, vertelt Jacobs. “In sommige gevallen werden ook de huizen bereikt, maar daar viel de schade goed mee. Het was kantje boord, maar zo snel als het water gekomen is, trok het ook terug weg.” Volgens Jacobs viel er in erg korte tijd gewoonweg te veel regen. “Wij hebben forse investerin­gen in bufferbekk­ens gedaan, maar dit was gewoon te veel.”

Eén kelder

Hoe lokaal de overlast kon zijn, werd duidelijk in Wuustwezel. “Er stonden een paar straten blank”, aldus brandweerc­ommandant Erik Jansen. “Maar slechts één kelder liep onder water. Dat is erg voor die mensen natuurlijk, maar het viel bij ons dus wel mee.”

Lukas Jacobs Burgemeest­er Kalmthout “Wij hebben forse investerin­gen in bufferbekk­ens gedaan, maar dit was gewoon te veel regen in korte tijd.”

 ?? FOTO'S RR FOTO LUKAS JACOBS ?? De Bergstraat in Brasschaat staat blank. Bewoners meten de schade op in de Emmanuel de Bomlaan in Kalmthout.Ook de Leopold Scheipersl­aan in Kapellen kreeg het zwaar te verduren.
FOTO'S RR FOTO LUKAS JACOBS De Bergstraat in Brasschaat staat blank. Bewoners meten de schade op in de Emmanuel de Bomlaan in Kalmthout.Ook de Leopold Scheipersl­aan in Kapellen kreeg het zwaar te verduren.
 ?? FOTO EMA ??
FOTO EMA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium