Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Leve het Belgische weer!”

Snelt zonder bijkomend energiever­lies naar tweede ronde

- Van onze redacteur in Parijs

Wat verliep ‘Elise Mertens, deel 2’ vlot. Net zoals David Goffin zondagavon­d rolde ze in de beslissend­e set met 0-6 over de tegenstand heen. Maar wat had zij, net zoals Goffin, eerst moeten zweten en zwoegen: 6-7 (9-11) in de eerste set, 7-6 (7/4) in de tweede. Vandaag staat ze tegenover 26-jarige Britse Heather Watson, nummer 80 op de wereldrank­ing.

Twee sets lang had het verschil in ranking en reputatie tussen de Amerikaans­e Varvara Lepchenko, nummer 95 op de wereldrank­ing, en Mertens, nummer 16, zich op geen moment getoond.

“Zij stond gewoon heel goed te tennissen en bracht alles terug”, aldus Mertens. “Mijn spel was behoorlijk, maar niet zo goed als de voorbije weken. Ik verwacht trouwens altijd dat mijn tegenstand­er haar beste niveau haalt, dat vermijdt verrassing­en. En een eerste ronde op een grand slam tegenover een linkshandi­ge is nooit gemakkelij­k.”

Het kantelpunt situeerde zich op het einde van de tweede set, toen Mertens een 5-3-achterstan­d wegwerkte en via een tiebreak gelijkmaak­te.

“Ik besef goed genoeg dat het kantje boordje was, maar ik verlies gewoon niet graag. En in vrouwenten­nis kan alles, ook bij zo’n achterstan­d.”

Terwijl de eerste regendrupp­els vielen, nam ze vervolgens de controle in handen. Lepchenko verslikte zich in unforced errors, wat Mertens naar een 0-3-bonus loodste.

“Zij wilde eigenlijk niet in de regen spelen en liet het hoofd wat hangen. Mij stoorde dat niet zo. (grijnst) Leve het Belgische weer! Dat heeft me geholpen. Alhoewel het maandag vrij laat is geworden, heb ik nadien heel goed kunnen slapen.” What a difference a day makes. De epiloog van gisteren bleek behoorlijk overbodig. Weg was de taaiheid van de Amerikaans­e. Lepchenko liet het hoofd hangen en Mertens maakte de klus op een drafje af.

“Die 0-3-voorsprong hielp natuurlijk. Mentaal stond ze niet meer zo scherp als een dag vroeger, terwijl ik mijn niveau wat opgetild had.”

En zo ging het razendsnel naar 0-6.

Zoals Goffin

Weinigen ontging de parallel met David Goffin, die andere Belg van naam en faam. Beiden flirtten met

de uitschakel­ing, alvorens in grote stijl met 0-6 de beslissend­e set binnen te halen.

“Ik had David zondag met gekruiste vingers bezig gezien op televisie. Wat was dat spannend, zeg. Twee sets achterstan­d ophalen: heel mooi gedaan. Met zijn ervaring en zijn talent kan hij hier heel ver geraken.”

Mertens was naar Parijs afgezakt met een reeks van dertien opeenvolge­nde gravelzege­s in de achterzak. Een houvast, zo bleek.

“Dat gaf me toch wel wat mentale kracht. Met name op het einde van de tweede set, toen ik echt niet dacht aan de uitschakel­ing. Ik sprak mezelf wat moed in. Zij moest het dan maar afmaken. Hoe dan ook, ik zit goed in mijn vel. En als het iets minder gaat, kan ik altijd terugvalle­n op een basisnivea­u.”

Onderweg naar de kleedkamer had ze maandagavo­nd nog wat tijd gemaakt voor selfies en handtekeni­ngen voor de Belgische supporters.

“Of mijn coach zich boos gemaakt heeft? Ach neen. Wie moeite doet

Elise Mertens

“Zij wilde eigenlijk niet in de regen spelen en liet het hoofd wat hangen. Mij stoorde dat niet zo.”

om mij aan te moedigen, geef ik graag iets terug. Ik hou er wel van om in een Fed Cup-achtige sfeer te spelen. In die tiebreaks voelde ik hoe de fans achter mij stonden.”

Aardige bonus van die ultrakorte werkdag is dat Mertens zonder bijkomend krachtenve­rlies morgen haar tweede ronde kan aanvatten. Opponent daarin is de Britse Heather Watson.

“Al twee keer heb ik tegen haar gespeeld en gewonnen, al was dat telkens op hardcourt.”

 ?? FOTO BELGA ?? Roland Garros baadt in een Belgisch sfeertje, en dus maakt Elise Mertens graag wat tijd vrij voor selfies en handtekeni­ngen met meegereisd­e supporters.
FOTO BELGA Roland Garros baadt in een Belgisch sfeertje, en dus maakt Elise Mertens graag wat tijd vrij voor selfies en handtekeni­ngen met meegereisd­e supporters.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium