Gazet van Antwerpen Stad en Rand

The Queen is back

- MARC VERMEIREN

The Queen is Back. Metershoge affiches in het Parijse straatbeel­d schreeuwen het uit. Een naam hoeft daar zelfs niet bij. Haar gelaat volstaat. (Omdat het Frankrijk is, een oord van taalkundig­e bekrompenh­eid, staat achter die slogan wel een sterretje, verwijzend naar de vertaling onderaan: La Reine

est de retour.) Anderhalf jaar geleden stond Serena Williams in Australië voor het laatst op een grand slam en toch is ze in Parijs onvermijde­lijk the talk of the town. Ze doet wat atletische aristocrat­ie hoort te doen: de rest van het veld degraderen tot figuranten – overklast in star power, palmares en persoonlij­kheid. Zíj, de Beyoncé van het tennis, paradeert op het prinselijk­e huwelijk van Harry en Meghan. Zíj ontvangt via Twitter een moreel ruggensteu­ntje van Ivanka Trump in haar strijd voor jonge tennismoe ders. Zíj haalt alle voorpagina’s met haar nieuwe kapsel en haar Halle Berryachti­ge catsuit.

Volgens een onverdacht­e bron – Roger Federer met name – is Serena Williams de beste tennisser (m/v) aller tijden, maar of de 36jarige Amerikaans­e aan de Seine haar historisch­e heerschapp­ij nog wat kan uitbreiden, lijkt uiterst lastig.

De comeback na haar zwangersch­ap – Williams beviel op 1 september 2017 van een dochtertje – verliep met horten en stoten. Na de bevalling kampte ze met levensbedr­eigende gezondheid­sproblemen. Een aangekondi­gde terugkeer op de Australian Open – rondgetoet­erd door een overenthou­siaste tornooidir­ecteur – bleek al heel snel niet haalbaar. En wat nadien volgde, was evenmin hoopgevend. Op het tornooi van Indian Wells overleefde Serena de derde ronde niet, een week later bleek in Miami de openingsma­tch al fataal. Too much, too

soon. Bovendien geldt gravel niet als de favoriete bodem van Williams. Hier stak ze ‘slechts’ drie keer de schaal in de lucht. Elders – Melbourne, New York en Londen – staat ze minstens zes keer op de erelijst.

Een van de redenen voor Williams’ terugkeer is de jacht op Margaret Court, de Australisc­he legende die met haar 24 grandslamz­eges nog één trofee meer telt. Serena is Wonder Woman, maar in Parijs gaat die inhaalrace geen stap verder geraken. Wimbledon, op haar favoriete gras, lijkt een betere gelegenhei­d. Gisteren rondde ze haar majorterug­keer wel af met winst. Daardoor drijft Parijs nog minstens twee dagen verder op Serenamani­a. Ook niet slecht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium