Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Uitgelezen kans voor Flandriens

BK in Binche krijgt Vlaams parcours met kasseihell­ing

-

Een parcours dat zomaar weggeplukt lijkt uit de Vlaamse Ardennen, maar wel in Binche ligt. Het BK op zondag 24 juni wordt met zijn 1.900 hoogtemete­rs gesneden koek voor flandriens met punch. Met Greg Van Avermaet en Philippe Gilbert op kop, maar ook uittredend Belgisch kampioen Oliver Naesen is het parcours genegen. “Dit moet me nog beter liggen dan het parcours van vorig jaar.”

Binche is meer dan alleen een carnavalss­tadje in Henegouwen. Elk jaar wordt er begin oktober ook Binche-Chimay-Binche gereden, een pittige wedstrijd van de Napoleons Games Cycling Cup die sommige toppers al eens aangrijpen als ultieme aanloop naar het WK toe. Straks, op zondag 24 juni, passeert het BK-circus er.

Voor de goede orde: alleen de laatste twee kilometer van het Belgisch kampioensc­hap gelijken op Binche-Chimay-Binche. Parcourson­twerper Jean-Luc Vandenbrou­cke koos voor een omloop van 17,2 kilometer. Die slingert zich door Binche, loopt even langs Beuvrinnes en een technische kasseizone om dan aan het verraderli­jke slot te beginnen. De finish ligt na dertien passages (goed voor bijna 244 kilometer) op de Grote Markt, die nog met authentiek­e kasseien is geplaveid.

“Heel speciaal is dat”, klonk het bij Greg Van Avermaet en uittredend kampioen Oliver Naesen. “Op die stenen sprint je namelijk heel anders dan op een asfaltweg.”

Van Avermaet voor zijn eerste

De scherprech­ter op dit BK wordt La Rue de la Pepinière, een kasseihell­ing van 600 meter die gemiddeld 4,4 procent stijgt en waarvan de top op anderhalve kilometer van de streep ligt. Wie daar niet juist doseert, is eraan voor de moeite.

“Normaal gezien vliegen de renners daar met voldoende snelheid naar boven”, aldus parcoursbo­uwer Vandenbrou­cke. “Maar dat kan nu niet. Eerst zijn er twee korte bochten, zodat het ritme gebroken is en ze er vanuit stilstand aan beginnen. Bovendien worden dranghekke­n geplaatst, zodat de renners verplicht zijn over de stenen te dokkeren.”

Zowel Van Avermaet als Naesen tonen zich tevreden met dit parcours.

“Dit is een omloop die me ligt en die naarmate we de 200 kilometer overschrij­den selectieve­r wordt”, aldus Van Avermaet, die nog nooit een BK won bij de profs. “Ik hoop dat het deze keer eindelijk raak is.”

“Ik zou de driekleur liever zelf nog een jaar houden”, pikte Naesen in. “Binche ligt me nog beter dan Antwerpen vorig jaar. Alleen zal elke flandrien in deze periode van het jaar top zijn.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium