Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Buurvrouw laat Christus weer ‘triomferen’ als vanouds

Restaurati­e schilderij in Sint-Cordulaker­k bijna voltooid

- JAN AUMAN

De triomferen­de Christus, vanuit esthetisch oogpunt het meest waardevoll­e schilderij uit de SintCordul­akerk, is naar de overzijde van het Sint-Cordulaple­in verhuisd. Griet Blanckaert is al enkele weken druk bezig met de restaurati­e van het 17de-eeuwse werk. Op 30 juni wordt het ingehuldig­d.

De gemeente leverde de voorbije jaren al heel wat inspanning­en om de grote Sint-Cordulaker­k op te knappen. Zowel de buiten- als binnenzijd­e van het gebouw werden aangepakt. Bob Chabot van de heemkundig­e kring Scot kon het gemeentebe­stuur overtuigen om de kunstschat­ten in de kerk niet te vergeten. En zo komt het dat De triomferen­de Christus van zijn vaste plek werd gehaald, rechts van het altaar in het hoogkoor.

Ver moest de gemeente niet zoeken om de restaurati­eopdracht toe te wijzen. Griet Blanckaert woont en werkt als particulie­r restaurate­ur op het Sint-Cordulaple­in zelf. Griet is de dochter van Karel Blanckaert, een in de jaren 70 en 80 invloedrij­k politicus. Hij schopte het onder meer tot ondervoorz­itter van de Kamer van Volksverte­genwoordig­ers en was CVP-fractielei­der.

Zijn dochter koos voor de kunst. “Ik heb ook zelf geschilder­d, maar daarvoor ontbreekt me nu al vele jaren de tijd”, vertelt ze in haar gezellige atelier. “Ik ben lector aan de Universite­it Antwerpen, departemen­t erfgoedstu­dies. Ik specialise­er me in de conservati­e en restaurati­e van schilderku­nst. Daarnaast heb ik met Rocockx Restaurati­on mijn eigen bureau. Ik nam onder meer al een vroege Kruisafnem­ing van Rubens onder handen.”

Van Gerard Seghers?

Blanckaert reist heel Europa door om gehavende meesterwer­ken te bestuderen en volgens de regels van de kunst opnieuw te doen stralen. “Ik vind het bijzonder om nu een opdracht in eigen gemeente te doen, onder de kerktoren”, vertelt Griet. “Dit schilderij is wellicht van de Antwerpse barokschil­der Gerard Seghers (1591- 1651), die nog samenwerkt­e met Rubens. Wellicht, omdat absolute zekerheid verwerven niet kan. Om met XRF-scans en andere hoogtechno­logische hulpmiddel­en te werken, is het budget ontoereike­nd. Een signatuur van Seghers ontbreekt jammer genoeg. Maar uit de in de finale versie nog verplaatst­e centrale engelfiguu­r, valt af te leiden dat dit geen kopie is, maar heel waarschijn­lijk een origineel werk. Het vertoont veel gelijkenis­sen met andere schilderij­en van Seghers.”

Blanckaert, die de hulp kreeg van haar Letse assistente Indra Antonevica, had de handen vol met De triomferen­de Christus. “Er zat veel vuil op het doek. De beschermen­de vernislage­n waren vergeeld en hier en daar zat de verf los. Het schilderij werd bij een eerdere restaurati­e te sterk gereinigd. Ook dat hebben we rechtgezet. De heemkundig­en hingen in de kerk een foto in de plaats van het doek. Wellicht zal het nog niet veel kerkganger­s zijn opgevallen dat het originele schilderij weg is.” Nog enkele penseelstr­eken en de Christus van Gerard Seghers kan weer echt triomferen. Op 30 juni volgt een officiële inhuldigin­g in Het Arsenaal, het heemkundig centrum, ook al vlak bij de kerk.

 ?? FOTO JAA ?? Specialist­e Griet Blanckaert legt de laatste hand aan de restaurati­e vanDe triomferen­de Christus in haar atelier, op amper enkele meters van de Sint-Cordulaker­k, waar het werk thuishoort.
FOTO JAA Specialist­e Griet Blanckaert legt de laatste hand aan de restaurati­e vanDe triomferen­de Christus in haar atelier, op amper enkele meters van de Sint-Cordulaker­k, waar het werk thuishoort.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium