Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Project in Torenhof is veel te grootschal­ig”

Omwonenden vinden plannen voor psychiatri­sch verzorging­stehuis met zestig bedden onleefbaar

- (kma)

De vzw Emmaüs heeft een vergunning aangevraag­d voor een nieuwbouw met zestig bedden voor personen met een psychische kwetsbaarh­eid in domein Torenhof in Malle. De buurt vindt het project te grootschal­ig, bleek gisteren tijdens een infosessie.

openbaar onderzoek voor de omgevingsv­ergunning loopt tot 5 juni. De omwonenden kunnen tot dan een bezwaarsch­rift indienen bij de gemeente. Volgens schepen van Openbare Werken Wouter Patho (N-VA) zijn er al enkele bezwaren binnengelo­pen en aan de heftige reacties van de omwonenden gisteravon­d te oordelen, zullen er nog bijkomen.

PVT De Landhuizen maakt deel uit van PC Bethaniën in Zoersel. “We hebben 120 bedden voor personen met een psychische kwetsbaarh­eid”, zegt directeur Marleen Geentjens. “De focus ligt op wonen en geleidelij­ke re-integratie in de leefgemeen­schap. Voor zestig bedden werd een tienHet tal jaar geleden in de Bethaniënl­ei in Sint-Antonius een nieuwbouw gezet. De andere zestig bewoners van PVT De Landhuizen wonen nog in het afgeleefd oud Bethaniënz­iekenhuis. Omdat de huidige regelgevin­g niet toelaat meer dan zestig bedden op één

campus te realiseren, zien we in het terrein in Westmalle een mogelijkhe­id.” Toegang tot park Architecte Isabel Vlaeminck legde uit dat het een geschakeld gebouw wordt bestaande uit twaalf

autonome studio’s, drie leefgroepe­n van telkens zestien bewoners en nog gemeenscha­ppelijke ruimtes. De bewoners hebben een directe toegang tot het gemeenscha­pspark dat de gemeente Malle net gerealisee­rd heeft. De buurt vreest dat ouders hun kinderen niet meer naar het park zullen durven laten gaan, met zo veel psychiatri­sche patiënten in de buurt. De directe buren vrezen verder ook inkijk en een constante verkeersst­room en betreuren dat hun groen uitzicht verdwijnt. “Zestig bedden is te veel. Het gebouw is te groot voor het perceel grond”, klonk het.

Het schepencol­lege beslist over het afleveren van de vergunning, rekeningho­udend met de bezwaren. Omwonenden kunnen daarna nog bij de bestendige deputatie in beroep gaan.

 ?? FOTO MIA UYDENS ?? Architecte Isabel Vlaeminck geeft uitleg. De emoties liepen dinsdag hoog op in het gemeenscha­pscentrum.
FOTO MIA UYDENS Architecte Isabel Vlaeminck geeft uitleg. De emoties liepen dinsdag hoog op in het gemeenscha­pscentrum.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium