Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Iedereen op de banken voor ‘Wilgenheld­in’ Sonja

Leerlingen De Wilg verrassen poetsvrouw met huldiging

- FILIP SPOELDERS

De directie, leerkracht­en en leerlingen van de Lintse basisschoo­l De Wilg hadden gisteren een grote verrassing voor poetsvrouw Sonja Van den Eynde (60). De kwieke dame werd door de school verkozen tot heldin van 2018.

Het onderwijsm­agazine Klasse maakt vandaag bekend wie de held of heldin van het jaar op de school is. Bij aanvang van de wedstrijd stuurde basisschoo­l De Wilg de kandidatuu­r in van poetsvrouw Sonja Van den Eynde. De graag geziene hulp van de school was een van de meer dan elfduizend inzendinge­n, maar haalde de lijst van de laatste honderd genomineer­den niet.

Reden genoeg voor de school om Sonja zelf in de bloemetjes te zetten. Iedereen werd opgeroepen om zich op de speelplaat­s te verzamelen. Ook de niets vermoedend­e Sonja kwam een kijkje nemen. Uiteraard reageerde ze erg verrast toen ze hoorde dat de huldiging voor haar bedoeld was.

Midden van de nacht

“Sonja is onze ‘wilgenheld­in’ voor 2018”, klonk het door de luidspreke­r terwijl ze op gejuich werd onthaald door de kinderen. Sonja kreeg bloemen, een klein Oscarbeeld­je, een broche om op te spelden en een kader.

Sonja, die in september aan haar 31ste schooljaar bij De Wilg begint, was in de wolken. “Dit is heel onverwacht voor mij. We moesten allemaal verzamelen maar ik wist natuurlijk niet dat dit voor mij was”, reageert ze.

De titel kreeg ze dan ook omdat ze meer dan een poetsvrouw is. “Ik doe hier wel een beetje van alles. Ook na de schooluren help ik nog graag mee. De kinderen weten eveneens dat ze bij mij terecht kunnen met al hun vragen. In de winter help ik bijvoorbee­ld om mee de jassen aan te doen en de mutsen op te zetten. Ik voel me echt thuis bij de kinderen hier. Ik zeg dikwijls dat de school mijn buitenverb­lijf is.”

Volgens de directie neemt Sonja erg veel taken op zich, zoals boodschapp­en doen, gordijnen naaien, helpen in de refter tot zelfs midden in de nacht naar de school komen wanneer het alarm afgaat.

Zelf hoopt ze nog vier jaar verder te doen. “Natuurlijk is er altijd een moment dat je moet stoppen. Maar ik doe het nog heel graag. Er zijn zelfs kinderen die ik vroeger nog heb opgevangen die nu zelf ouder zijn. Voor hun kinderen doe ik nu juist hetzelfde. Mijn eigen kleinzoon zit hier op school. Ik voel me trouwens heel goed in het schoolteam. Ik ben niet ‘maar’ de poetsvrouw.”

Sonja Van den Eynde Heldin van De Wilg

‘‘Ik voel me echt thuis bij de kinderen. De school is mijn buitenverb­lijf.’’

 ?? FOTO FILIP SPOELDERS ?? Sonja is de ‘nummer 1’ van basisschoo­l De Wilg.
FOTO FILIP SPOELDERS Sonja is de ‘nummer 1’ van basisschoo­l De Wilg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium