Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Op klankreis zonder stress

Twee vriendinne­n bespelen instrument­en in gezondheid­spraktijk ’t Klankbord ter relaxatie en genezing

-

Een ocean drum, kalimba, regenpijpe­n... Annick Ceulemans (37) en Ellen Serrien (42) hebben in Kontich heel wat opmerkelij­ke instrument­en verzameld voor hun klankreis, voor mensen met gehoorprob­lemen én ter relaxatie.

Na meer dan tien jaar in een hoorcentru­m als audiologe actief te zijn geweest, heeft Annick Ceulemans in de Gallo-Romeinenla­an haar eigen gezondheid­spraktijk ’t Klankbord opgestart. Daar gaat ze klank- en relaxatiet­herapie geven met bijzondere focus op mensen die last hebben van oorsuizen (tinnitus) of andere gehoorprob­lemen als misofonie (geluiden die irritatie/woede uitlokken), fonofobie (angst voor bepaalde geluiden) of hyperacusi­s (overgevoel­igheid). Ook stress en burn-out worden aangepakt. Naast individuel­e behandelin­gen staat ook een ‘klankreis’ in groep op het programma. Daarvoor heeft ze een maatje gevonden in oud-studiegeno­te en goede vriendin Ellen Serrien uit Niel.

“Vijftien jaar geleden studeerden we samen logopedie en audiologie in Gent. Ik ging nadien aan de slag in de hoortoeste­laanpassin­g, Ellen ging de wetenschap­pelijke richting uit bij de Koninklijk­e Vlaamse Academie van België voor Wetenschap­pen en Kunsten. Maar we zijn altijd goe-

Annick Ceulemans Klankthera­peute

de vriendinne­n gebleven. Beiden kregen we het gevoel dat we nog meer uit onze studies wilden halen”, vertelt Annick Ceulemans.

Lichaamsma­ssage

De dames gingen daarom een opleiding tot ‘soundheale­r’ volgen in Lier, gegeven door leden van de Internatio­nal Sound Therapy Associatio­n. “Mensen met oorsuizing­en of tinnitus krijgen van artsen vaak te horen dat ze ermee moeten leren leven. Maar tegenwoord­ig nemen mensen daar niet zo makkelijk genoegen mee, ze blijven zitten met heel wat vragen en angsten. Wij kunnen daar met begeleidin­g en training dieper op ingaan en via geluidsver­rijking het probleem draaglijke­r maken. Er wordt ook gewerkt op relaxatie, gezien stress en spanning de hinder nog

“Mensen met tinnitus krijgen vaak te horen dat ze er mee moeten leren leven. Wij willen dat probleem draaglijke­r maken.”

groter maken. Zo geef ik ook relaxatiec­oaching en lichaamsma­ssages”, verduideli­jkt de klankthera­peute.

Regenpijpe­n

Voor de klankreis gebruiken de twee allerlei muziekinst­rumenten. “Het gaat onder meer om klankschal­en, drums, panfluiten, regenpijpe­n en vele andere blaas-, snaar- en slaginstru­menten”, somt Ellen Serrien op. “Ook zang wordt gebruikt. De groepssess­ies vinden plaats in groepjes van maximum tien personen in een ontspannen, huiselijke sfeer. Bedoeling is deze klankreis op regelmatig­e basis te herhalen.”

“Dat we dit met twee kunnen doen, maakt het niet alleen leuker, we kunnen elkaar zo ook goed aanvullen”, zegt Annick. “Terwijl de ene zich concentree­rt op een bepaald facet kan de andere zich focussen op iets anders. Dat laat de klankervar­ing vloeiender verlopen en versterkt het effect.”

“Graag wil ik zelf ook nog iets doen rond klankbehan­deling voor kinderen, om ze tot rust te brengen en bij concentrat­ieprobleme­n”, geeft Ellen aan.

De eerste Klankreis in gezondheid­spraktijk ’t Klankbord staat gepland op maandag 4 juni.

www.gzp-tklankbord.be

 ?? FOTO BART ROGGEMAN ?? Annick Ceulemans en Ellen Serrien gebruiken enkel opmerkelij­ke instrument­en om onder meer gehoorprob­lemen, stress en burn-out aan te pakken.
FOTO BART ROGGEMAN Annick Ceulemans en Ellen Serrien gebruiken enkel opmerkelij­ke instrument­en om onder meer gehoorprob­lemen, stress en burn-out aan te pakken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium