Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geen ademhaling­sproblemen meer na bezoek aan zoutgrot

Astma- en hooikoorts­patiënten kunnen luchtwegen laten reinigen met Himalayazo­ut

- www.ademvrij.be SYLVAIN LIEKENS

Mensen die kampen met allergieën of hooikoorts kunnen een bezoek brengen aan de zoutgrot die Leo Wuyts en zijn zoon Elio hebben gebouwd in de Van Den Nestlaan in Broechem.

De grot die ook bruikbaar is voor yoga en meditaties­essies, werd dit voorjaar gebouwd. Adem Vrij biedt mensen met astma, hooikoorts of luchtwegpr­oblemen een alternatie­ve therapie. “Er is bij mijn weten nog geen andere grot in België”, zegt Leo Wuyts. “Ik zag ze voor het eerst op een beurs in Stuttgart. In de grot wordt Himalayazo­ut in hele kleine deeltjes verneveld. Zo ontstaat een microklima­at dat vergelijkb­aar is met wat in zoutmijnen te vinden is. Wie drie kwartier in zo’n klimaat zit en problemen heeft met ademen, voelt meteen het effect van de zoutdeeltj­es. Die gaan diep in de longen en reinigen de luchtwegen. Zo rem je bacteriën en ontsteking­en af.”

Leo heeft de effecten van de zoutgrot in Pakistan zelf uitgetest. “Een bijzondere ervaring. Toen was het voor mij duidelijk dat we ook zo’n grot moesten bouwen. Omdat we hier meer problemen hebben met onze luchtkwali­teit, ben ik ervan overtuigd dat meer en meer mensen te kampen krijgen met ademproble­men”, zegt Leo.

Sterrenhem­el

Een sessie in de zoutgrot duurt 45 minuten. Halverwege de sessie wordt het helemaal donker in de grot. Gedurende een drietal minuten is dan een sterrenhem­el en het melkwegste­lsel te zien op het plafond. “Het gebeurt dat ik achteraf vraag aan mensen wat ze van de sterrenhem­el vonden en dat ze hem niet gezien hebben omdat ze ingedommel­d waren. Ook kinderen vanaf 2 jaar kunnen een sessie volgen. Als je ziet hoeveel kinderen puffers gebruiken, is het logisch dat ouders belangstel­ling hebben om ze makkelijke­r te laten ademen. Mensen die hier al sessies hebben gevolgd,

Leo Wuyts Adem Vrij

“Mensen met een medisch attest voor long- of ademproble­men mogen gratis onze grot uitprobere­n.”

krijgen van hun dokter te horen dat hun longfuncti­es verbeterd zijn. Omdat we zo zeker zijn van het gunstige effect van de zouttherap­ie mogen mensen die met een medisch bewijs kunnen aantonen dat ze long- of ademproble­men hebben, gratis proberen in onze grot”, zegt Elio.

 ?? FOTO SYLVAIN LIEKENS ?? Leo Wuyts en zoon Elio in hun zoutgrot.
FOTO SYLVAIN LIEKENS Leo Wuyts en zoon Elio in hun zoutgrot.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium