Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Af en toe ‘ruzie’ maken met Vlaams Belang, het hoorde erbij”

- (syma) Erica De Meyer (60) uit Hoboken plakt sinds 2006 affiches voor PVDA

“Wildplakke­n, daar zou ik zelf niet aan meedoen”, zegt Erica De Meyer (60) uit Hoboken. “Maar elke partij haar eigen stuk op de officiële aanplakbor­den, dat was voor ons ideaal. Ik ben gewend om met een vriendin telkens een paar uur per week op pad te gaan. Spijtig dat dat stopt.”

Erica De Meyer sloot zich in 2000 aan bij de Partij van de Arbeid van België (PVDA), en zet zich sinds 2006 bij elke stembusgan­g in om verkiezing­saffiches te gaan plakken. “De heftige tijd heb ik dus niet meegemaakt”, zegt Erica, “maar af en toe ‘ruzie’ maken met de mensen van Vlaams Belang hoorde er wel bij. Het gebeurde dat iemand van die partij affiches op ons plekje kleefde en dan boos was omdat wij die affiches overplakte­n. Maar om het hoekje staan wachten om pas aangeplakt­e affiches te gaan overplakke­n, dat hebben wij nooit gedaan.”

Erica ging steeds op pad met een vriendin. “Omdat affiches zo geregeld overplakt werden, was dat toch om de twee, drie dagen”, vertelt ze. “Telkens een uurtje of twee – dat was ook vriendinne­ntijd.”

“Wildplakke­n zou ik nooit doen, maar elke partij haar eigen koek op de officiële aanplakbor­den, dat was eerlijk. De grote partijen hebben veel geld om aan reclame te besteden, de kleine partijen niet.”

Geen sociale media

Plakken is een taak voor Erica die nu wegvalt. “En dat is spijtig. Maar als districtsr­aadslid in Hoboken heb ik natuurlijk ook mijn taken, en folders in de brievenbus­sen stoppen, dat doen we wel nog heel geregeld. Je komt dan meer mensen tegen en krijgt meer respons. Bij het kleven van affiches is dat niet het geval. En sociale media? Nee, dat is niet aan mij besteed. Dat laat ik over aan Peter (PVDA-voorzitter Peter Mertens, red.).”

Dat er bij de gemeentera­adsverkiez­ingen in 2012 toch nog op 105 plaatsen aanplakbor­den verschenen, kwam door de PVDA, die een klacht had ingediend bij de Raad van State en gelijk kreeg. Nu is er in het college geen beslissing genomen, en is er dus ook geen case om een rechtszaak te beginnen. Erica: “Ik heb het in de krant gelezen, ja. Ze vinden altijd wel trucjes. Dat is spijtig voor een kleine partij als de PVDA.”

 ?? FOTO RR ?? Erica De Meyer.
FOTO RR Erica De Meyer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium