Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Roman Abramovich pakt als eerste zijn valiezen

Regering viseert puissant rijke tycoons, exodus dreigt

- PETER MIJLEMANS

Of het gevolgen zal hebben voor Thibaut Coutois en Eden Hazard is niet zeker, maar de eigenaar van hun club Chelsea ruilt Londen voor Tel Aviv. De Russische miljardair Roman Abramovich wachtte al weken op de vernieuwin­g van zijn visum. Toen duidelijk werd dat hij uit de doeken zou moeten doen hoe hij aan zijn fortuin kwam, verkaste de vriend van Poetin. Mogelijk is het niet de laatste Russische oligarch die de Britse hoofdstad zal verlaten. Na de affaire Skripal is het Downing Street stilaan menens Londongrad uit te kuisen.

Het eerste signaal dat er wat aan de hand was met Abramovich, kwam er tijdens de Cup Final tussen Chelsea en Manchester United. De Chelsea-eigenaar was nergens te bespeuren. Snel werd duidelijk dat de Russische oligarch problemen had met zijn Brits visum. Gisteren bevestigde­n de Israëlisch­e autoriteit­en de hardnekkig­e geruchten dat de oligarch een Israëlisch paspoort had verworven. Hij had op de Israëlisch­e ambassade in Moskou een aanvraag gedaan en viel onder de “terugkeerw­et”, omdat de ouders van Abramovich joods waren. De volgende dag al reisde hij naar Tel Aviv om zijn paspoort op te halen. Op amper twee dagen tijd werd Abramovich Israëlisch staatsburg­er. En meteen ook de rijkste inwoner van het land met een fortuin van een slordige 9 miljard euro. Voor Abramovich heeft de overstap niets dan voordelen. Hij kan Groot-Brittannië binnen zonder visa voor korte tijd wat hij als Russische staatsburg­er niet kon. Onder de “terugkeerw­et” moet hij de volgende tien jaar geen belastinge­n betalen en zal niemand hem vragen waar zijn fortuin vandaan komt. En dat was net het probleem in GrootBritt­annië. Wilde hij zijn visa vernieuwen dan zou hij inzage moeten geven.

Abramovich, vriend van Poetin

De rijkdom van de oligarch gaat terug naar de tijd dat de Sovjet-Unie werd ontmanteld en de staatsbedr­ijPoetin. ven geprivatis­eerd. Abramovich die een goede vriend en vertrouwen­sman was van Boris Jeltsin, kocht een belangrijk stuk van oliebedrij­f Sibnev tegen een spotprijs. En verkocht dat later weer door met megawinst. De invloed van Abramovich is en was groot in de Russische politiek. Hij stelde Poetin voor aan Jeltsin als diens mogelijke opvolger. Toen die was aanvaard, stelde hij Dmitri Medvedev voor aan Poetin. Sindsdien runt de tandem afwisselen­d als president en premier het land. Als wederdiens­t werd hij tot drie keer door het Kremlin voorgedrag­en als gouverneur van Tsjoekotka, een autonoom district, zelfs nadat bleek dat er op grote schaal overheidsg­eld verdween. Die functie had het voordeel dat hij geen belastinge­n moest betalen en onschendba­ar was. Dat laatste kwam van pas, zijn oliedeals lagen onder vuur en zakenrelat­ies opperden door hem bedrogen te zijn.

De invasie van de miljardair­s

Inzicht geven in hun financiële middelen is iets wat alle andere rijke Russen ook zullen moeten doen bij hun visa-aanvraag. In de nasleep van de vergiftigi­ng van ex-spion Sergei Skripal en zijn dochter Yuliah, heeft Londen een veel forsere houding aangenomen tegen Rusland en de miljardair­s die in de meeste gevallen bevriend zijn met In 2008 voerde Londen een bitse strijd tegen New York om superrijke­n naar hun stad te lokken. De toenmalige Labour-premier Gordon Brown zette daarom een wetgeving voor de miljardair­s op poten. Het voorzag in een visum om tijdelijk in het land te resideren met uitzicht op een verblijfsv­ergunning die aangevraag­d kon worden binnen vijf jaar. Londen had als financieel wereldcent­rum nog een troef: exclusieve banden met de belastingp­aradijzen Jersey en de Britse Maagdeneil­anden. Zowat 3.000 superrijke­n hapten toe. Een kwart van hen waren Russen. Volgens een financieel onderzoek zou veel van hun geld vanuit obscure Russische fondsen komen, via Cyprus worden doorgestor­t naar de Maagdeneil­anden om vervolgens in een postbusbed­rijf op het Britse protectora­at Gibraltar terecht te komen. Zo kan het witgewasse­n geld geïnvestee­rd worden in Brits vastgoed dat vaak zelf boven de prijs wordt gekocht.

Sinds kort heeft de Britse regering een wapen. De Unexplaine­d Wealth Orders, wat de overheid in staat stelt verdachte eigendomme­n in beslag te nemen. Zowat 3.000 eigendomme­n worden omschreven als “verdacht gefinancie­rd”. Een kwart daarvan is in het bezit van Russen. De minister van Buitenland­se Zaken Boris Johnson zei eind vorig week nog, dat de regering stilaan klaar is om op te treden tegen de oligarchen die vriendjes zijn met Poetin, zoals de VS dat al langer doet. Al koppelde hij dat niet aan het dossier Abramovich, die sinds januari op een zwarte lijst staat in de VS wegens zijn banden met Kremlin. Of dat ook echt zal gebeuren, is de vraag. Vanuit de City wordt gevreesd dat het een exodus op gang zou brengen. Ook van rijke Chinezen, Saudi’s en andere oliesjeiks uit de Golf die van de opendeurpo­litiek profiteerd­en. Dat wettelijk kader hoeft ook niet. Moeilijk doen over een visum, is blijkbaar voldoende.

In de nasleep van de vergiftigi­ng van exspion Sergei Skripal en zijn dochter Yuliah, heeft Londen een veel forsere houding aangenomen tegen Rusland en de miljardair­s die in de meeste gevallen bevriend zijn met Poetin.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Roman Abramovich schudt de hand van Russisch president Vladimir Poetin. Hij is niet echt welkom over het Kanaal.
FOTO PHOTO NEWS Roman Abramovich schudt de hand van Russisch president Vladimir Poetin. Hij is niet echt welkom over het Kanaal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium