Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wat doet Europa aan die wegwerpmen­taliteit?”

Essenscia heeft vragen bij het vervangen van plastic bestek en bekertjes door alternatie­ven

-

Europa wil plastic bekertjes, bestek, roerstokje­s enzovoorts bannen. Een grote directe impact op de Belgische industrie verwacht de vakverenig­ing Essenscia niet, maar hoe doordacht is dit EU-plan? Zou men niet beter eerst het afvalbelei­d harmoniser­en?

Essenscia vertegenwo­ordigt in ons land 750 ondernemin­gen in de chemische industrie, kunststoff­en, farma en biotech. De Belgische kunststofp­roducerend­e en kunststofv­erwerkende industrie is goed voor maar liefst 27.000 jobs en een omzet van 12,8 miljard euro. Uiteraard volgt die sector met argusogen de Europese plannen.

“Ik zie niet direct veel weerslag voor onze industrie. Op zich maken bestekken en wattenstaa­fjes niet echt de grote volumes uit. Bestekken worden hier gemaakt. Rietjes en oorstaafje­s komen, voor zover ik weet, veeleer uit Azië”, meent Saskia Walraedt, directeur Kunststoff­en bij Essenscia. “Indirect is er echter de negatieve afstraling van deze campagne op heel de kunststofp­roductie.”

“Kunststoff­en op zich zijn duurzaam mits men ze fatsoenlij­k inzamelt want dan zijn ze perfect te recycleren. Het is dus raar dat men hier, waar we een perfect systeem van blauwe zakken hebben, een totaal verbod wil terwijl men elders in Europa nog alles mag storten. Laat ons dus eerst het afvalbelei­d op gelijke leest schoeien”, aldus Walraedt.

Levenscycl­usanalyse

“En wat met de levenscycl­usanalyse die Europa eerst aankondigd­e voor de alternatie­ven? Daar is geen sprake meer van. Maar wat me nog het meest stoort, is dat men focust op bannen zonder iets te doen aan die wegwerpmen­taliteit. Goed, karton of bamboe is beter afbreekbaa­r maar het gaat net zo goed om wegwerpen en dus verspillin­g. Dit alles vergt nog veel sensibilis­ering – ook bij de consument – én meer handhaving met bijvoorbee­ld GAS-boetes. De vervuiler betaalt, maar de consument heeft ook een verantwoor­delijkheid. En een extra belasting zal worden doorverrek­end.”

 ?? FOTO BELGA ?? Festivals zijn een van de vele plaatsen waar achtergela­ten en lege plastic bekertjes zegevieren.
FOTO BELGA Festivals zijn een van de vele plaatsen waar achtergela­ten en lege plastic bekertjes zegevieren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium