Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HEET VAN DE TONG...

Vindt u dat elke secundaire school een ‘Meld Je Aan’-systeem moet invoeren?

-

Vrije keuze

Elke ouder moet de vrije keuze hebben naar welke school de kinderen gaan.

BEN FIERENS, ANTWERPEN

Opvullen

En waar moeten de kinderen uit de rand dan naar school? Vrijheid van schoolkeuz­e is voor mij toch nog wel heel belangrijk want enkel de plaatsen opvullen die overblijve­n voor onze kinderen is geen optie. Gelukkig dat er dus nog scholen zijn die niet meedoen aan dit systeem.

VAN DEN KIEBOOM, WOMMELGEM

Voorrang voor dicht bij school

Prima systeem. Ik vind het niet meer dan normaal dat mensen die dicht bij de school wonen of werken voorrang krijgen. Kamperen voor school is helemaal te gek voor woorden, onhaalbaar trouwens wanneer je moet werken.

VERONIQUE ROYER, ANTWERPEN

Kampeersch­ande

Goed plan... Kamperende ouders, dat kan toch niet? En dat ze dan nog niet eens binnen konden slapen met dergelijke temperatur­en. Een grote schande was het.

LIES VAN RULO, TURNHOUT

Leren uit het verleden

Het systeem is verre van goed. Nog heel veel werk aan. Ik ben blij dat ik het dit jaar niet heb moeten meemaken... Duimen voor grote verbeterin­gen voor het volgende jaar, want het aantal kinderen stijgt alleen maar, net zoals zes jaar geleden voor de basisschoo­l en negen jaar geleden voor de kleutersch­ool. Je zou denken dat ze daar iets uit geleerd zouden hebben...

MURIEL CROONENBOR­GHS, BORGERHOUT

Organisati­e

De totale chaos bewijst hoe het stadsbestu­ur niet kan samenwerke­n met belanghebb­enden. Maar de manier waarop ouders zichzelf georganise­erd hebben, bewijst nog maar eens hoe burgers in Antwerpen zichzelf op zeer korte termijn beter kunnen organisere­n dan een stadsbestu­ur dat jaren nodig heeft om een systeem te bedenken dat niet werkt.

LEEN SCHELFHOUT, ANTWERPEN

Stresseren­d

Het MJA-systeem is vooral heel stresseren­d en chaotisch verlopen. Ze hadden er niet aan moeten beginnen als niet alle scholen hadden meegedaan. Ik had één school opgegeven amper vijf minuten van ons huis. Nadien kreeg ik bericht dat we op nummer 112 op de wachtlijst stonden. Gevolg: paniek. Ik moest kijken welke scholen er niet op de MJA-lijst stonden en daaruit moest ik een school kiezen. Je kent die scholen niet dus moet je in korte tijd info zoeken. Uiteindeli­jk had ik er een gevonden, maar aangezien alle scholen dezelfde inschrijvi­ngsdatum hadden en je niet zeker bent van een plek moesten we op twee verschille­nde plekken aanwezig zijn. Dankzij de chaos begonnen de mensen te kamperen. Probeer dit maar te regelen als werkende mama. Ik heb familie en collega’s moeten lastigvall­en om daar om de vier uur te gaan staan. Ik heb nog nooit zulke stresseren­de toestanden meegemaakt om mijn dochter in te schrijven. Doordat er ouders zijn die zelfs hun kind in vijf scholen hebben inge- schreven, was er overal paniek. Uiteinde- lijk willen wij gewoon ons kind inschrijve­n in een school die wij zelf kiezen.

AMBER NARIJS, ANTWERPEN staat open voor beknopte reacties. De redactie heeft het recht uw brief te redigeren of in te korten. Vermeld steeds uw naam en adres. Lezersbrie­ven, Katwilgweg 2, 2050 Antwerpen of brieven@gva.be

Minder plastic

Wie kan er nu tegen zijn om minder plastic te hebben? De Europese Commissie vaardigt een nobel wetsontwer­p uit, in theorie: geen problemen, maar, zoals steeds zijn er op alle regels, uitzonderi­ngen. In dit geval kunnen afzonderli­jke landen nog afwijken van de voorgestel­de norm of bijsturen. Bereik je dan nog de vooropgest­elde doelen? Praktisch borrelen er wel problemen naar de oppervlakt­e: geen strootjes meer. Wat met kleine kinderen die dit gebruiken om uit een flesje te drinken? Een ander voorbeeld: hoe gaat men dan in de toekomst maaltijden serveren in bijvoorbee­ld vliegtuige­n en internatio­nale treinen?

PAUL VAN HERCK, VOSSELAAR

Schuld

Door mijn schuld, door mijn schuld, door mijn overgrote schuld. Zo moesten wij bidden in de kerk. De tijden zijn veranderd, maar wat gebleven is, is dat de gewone man en de maatschapp­ij waarin hij geloofde telkens weer de zwarte piet toegeschov­en krijgen wanneer iets fout gaat. Neen, dames en heren die leven van het “recht” of van drukkingsg­roepen allerhande en alle andere mediageile opportunis­ten. Neen, wij hebben braaf ons werk gedaan zoals van ons werd gevraagd en wij hebben trouw afgedragen voor een betere maatschapp­ij die er nooit is gekomen. Stop dan de hypocrisie door ons met de schuld op te zadelen.

MARC MOONS, HERENTALS

Decap

Vakmanscha­p is meestersch­ap, getekend: Decap. Faam, uitgedrage­n tot ver buiten onze landsgrenz­en. Eventueel misschien ooit in aanmerking voor homologati­e als cultureel erfgoed. Getooid met een aureool van hoogtechni­sche genialitei­t, muzikaalak­oestisch in een perfecte match. Dans-uitnodigen­d, walsend, swingend, rockend, soms geniepig gilet-tegen-gilet. Sociale verbondenh­eid van gemeenscha­ppen als cement tussen de voegen. Vanwaar mijn nostalgisc­he inslag? Mijn grootouder­s zaliger waren in hun danscafé als eersten de trotse bezitters van zo’n exclusief Decap-exemplaar. Ode en hulde aan mijn grootouder­s!

JOHAN BROUWERS, KALMTHOUT

 ?? FOTO BART ROGGEMAN ?? Een vertrouwd beeld: ouders die kamperen om hun kind in te schrijven in een school naar keuze.
FOTO BART ROGGEMAN Een vertrouwd beeld: ouders die kamperen om hun kind in te schrijven in een school naar keuze.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium