Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nog erger dan een blunderend­e keeper

- (js)

Van: José Padilha Met: Daniel Bruhl, Rosamund Pike 107 min.

Er zijn tegenwoord­ig veel goede argumenten om de Palestijns­e zaak te steunen, maar deze bedenkelij­ke, hilarisch zwakke thriller is er geen.

Soms doen toppers in hun vak zo slecht hun job dat het lachwekken­d wordt. Dan hebben we het niet over de flaterende doelman van Liverpool, maar over José Padilha, de Braziliaan­se regisseur van de o zo geprezen tv-serie Narcos en winnaar van de Gouden Beer in Berlijn met Elite

Squad. Met 7 Days in Entebbe brengt hij een historisch­e gijzelacti­e die geen seconde spannend is – faut le faire.

In 1976 werd een vliegtuig van Air France, afkomstig uit Tel Aviv, gegijzeld met 248 passagiers aan boord. De actie was een coproducti­e tussen twee Palestijne­n en twee Duitsers van extreemlin­kse strekking. Ze deden het vliegtuig landen in Entebbe, Oeganda, waar president Idi Amin er zich mee moeide. Kortom, genoeg politiek geladen kruit voor een bom van een film.

Vals alarm. Veel is gelegen aan de lukrake montage en het sentimente­le scenario, dat er prat op gaat een gezicht te verlenen aan de gijzelneme­rs. Die laatste zijn immers geen terroriste­n, maar vrijheidss­trijders. Boeiend! Maar als Padilha zo’n grote humanist is, waarom heeft hij dan zo weinig interesse in de gegijzelde burgers? En waarom heeft deze duidelijk pro-Palestijns­e film zo weinig interesse in de Palestijns­e gijzelneme­rs?

Ter wille van het westerse publiek ligt de focus op de twee Duitsers, de enigen vertolkt door acteurs van (bescheiden) allure. Daniel Brühl heeft sinds zijn doorbraak met Good Bye, Lenin! al in veel abominabel­e meertalige films gespeeld, maar deze vertolking van de revolution­air Wilfried Böse is houteriger dan een omgevallen beuk. Rosamund Pike is dan weer geen seconde geloofwaar­dig met haar sentimente­le vertolking van Brigitte Kuhlmann. Ze levert zo’n slechte monoloog in een telefoonce­l af dat je geneigd bent om TeleOnthaa­l te bellen.

Padilha had hen enige waarachtig­heid kunnen verlenen door in documentai­restijl te filmen. Hij koos voor geen stijl. Dat toenmalige minister van Defensie Shimon Peres eruit komt als het booswicht, tot daar. Hem consequent in beeld brengen met de Davidsster als een symbool van het absolute kwaad gaat ver. Aan het eind hamert Padilha erin dat het conflict tussen Israël en de Palestijne­n nooit zal stoppen als er niet onderhande­ld wordt met “de terroriste­n”. Een mooi ideaal. Zijn film is er het slechtst denkbare argument voor.

 ?? FOTO RR ?? Een gijzelacti­e verfilmen zonder één moment van spanning? Deze film kan dat.
FOTO RR Een gijzelacti­e verfilmen zonder één moment van spanning? Deze film kan dat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium