Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hij denkt... dat hij mee naar Rusland mag

-

“Ik kan een verschil maken.” Kort en krachtig: de argumentat­ie van Adnan Januzaj waarom hij mee moet naar het WK. Nul kwalificat­iemi- nuten verzamelde hij, maar naar de bekendma- king richting ‘de 23’ leeft hij naar eigen zeggen “relaxed” toe. “Gestressee­rd ben ik nooit.” De reden? Zijn sterk einde in de Spaanse competi- tie. “Ik heb er een goed seizoen opzitten bij Real Sociedad”, zegt hij. “Vooral mijn laatste wedstrijde­n waren sterk. Ik speelde ook vaak de volledige negentig minuten.”

Januzaj veroverde begin april eindelijk een vaste basisplaat­s bij de Basken, scoorde nog één keer en was goed voor twee assists. “In een WK-selectie moet je niet alleen spelers hebben die mee voor de kwalificat­ie hebben gezorgd, je hebt vooral jongens nodig die er een goed seizoensei­nde hebben opzitten. En als je dat crite- rium hanteert, vind ik het niet echt verrassend dat ik in de ruime selectie zit.”

Volledige linkerflan­k

De middenveld­er ziet voor zichzelf ook een plaats weggelegd in het 3-4-2-1-systeem van Roberto Martinez. De bondscoach laat hem op training vooral op links spelen, op de positie die Yannick Carrasco normaal bekleedt. Met Jordan Lukaku die al een tijd op de sukkel is met de knie kan Januzaj zich misschien wél op- werpen tot een betrouwbar­e doublure als aanvallend­e linksachte­r. “Met Real Sociedad heb ik ook een paar keer een volledige flank voor mijn rekening genomen”, aldus de Brusselaar. “Op links, ja. Tegen Villarreal, bijvoorbee­ld. Ik ben op mijn best als ik uitgespeel­d word in de laat- ste dertig meter van het veld, maar ik ben poly- valent genoeg voor meerdere posities. Links, rechts, als nummer tien: ik heb het dit seizoen allemaal gedaan. Ik ben ook gewoon volwasse- ner geworden in mijn spel en weet wanneer ik achterin moet helpen. Toen we tegen Barcelo- na en Real Madrid speelden, moest ik ook voor- al verdedigen, hoor. Mij bewijzen, dat moet ik niet meer doen. Er zijn weinig spelers die op hun 23e al voor de tweede keer op een WK kun- nen staan.”

No stress. Voor Januzaj is zijn ticketje richting Rusland al bijna binnen. “En anders zal ik niet triest zijn dat ik nu een weekje extra vakantie gemist heb.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium