Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Werf Zuiderdokk­en ligt mogelijk meer dan een jaar stil

Zware klap voor Antwerps stadsbestu­ur: raad schorst vergunning voor ondergrond­se parkeergar­ages

- PATRICK VAN DE PERRE

Het ziet ernaar uit dat er voor lange tijd niet zal worden gewerkt op de werf van de Gedempte Zuiderdokk­en op het Antwerpse Zuid.

Er wordt rekening mee gehouden dat de werf meer dan een jaar zal stilliggen. De Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen heeft, na een klacht van enkele omwonenden, de bouw van de ondergrond­se parkeergar­ages geschorst. “We gaan kijken wat onze juridische mogelijkhe­den zijn, maar dat dit een drama is voor de bewoners en de horeca in de buurt, is zeker”, zegt schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA). Het stadsbestu­ur zal met de aannemer rond de tafel gaan zitten, want die loopt door de schorsing ook financieel verlies op. En dat moet mogelijk door de stad worden gecompense­erd.

Koen Kennis Mobiliteit­sschepen “De toekomst van deze plek wordt gehypothek­eerd.”

De Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen heeft dinsdag beslist om de stedenbouw­kundige vergunning voor de parking onder de Gedempte Zuiderdokk­en in Antwerpen te schorsen. Daardoor dreigen de werken voor zéér lange tijd stil te liggen, mogelijk zelfs tot een jaar of meer. Een flinke streep door de rekening van de stad Antwerpen. De schorsing kwam er na een klacht van twee buurtbewon­ers.

Onder de Gedempte Zuiderdokk­en wil de stad Antwerpen twee ondergrond­se parkeergar­ages bouwen voor ruim tweeduizen­d auto’s. Nadien zou op het plein een park komen. De werken zijn volop bezig, maar nu dreigt er maandenlan­g niets te gebeuren.

“We gaan met onze juristen onderzoeke­n welke juridische stappen we kunnen ondernemen. De kans bestaat dat de werken voor zeer lange tijd worden stilgelegd. Geloof me wanneer ik zeg dat de overgrote meerderhei­d van de buurtbewon­ers en de horeca rond het plein daar niet op zitten te wachten”, zegt de Antwerpse schepen voor Mobiliteit, Koen Kennis (N-VA).

Uitzonderi­ng kan niet

Het arrest volgt op de beslissing van de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen van vorige week waarmee de werken voorlopig werden stilgelegd. De raad volgt daarmee de klacht van twee bewoners uit de Verviersst­raat. Dat is de straat waar de in- en uitgang naar de parkeergar­ages komt. Die omwonenden meenden dat de ondergrond­se parkings niet passen binnen de ‘zone voor publiek domein’ zoals de Gedempte Zuiderdokk­en staan ingekleurd.

Een uitzonderi­ng op die regel kan, maar dan moet de ruimtelijk­e impact ervan beperkt zijn. Wat volgens de raad hier niet het geval is. De geschorste vergunning omvat ook een later geplande, tweede ondergrond­se parking onder de Gedempte Zuiderdokk­en, een speeltuin, een sportveld en een hondenloop­zone. Dat betekent dus dat er op, rond en onder het plein voorlopig helemaal niets meer mag gebeuren.

“Geen verzuurde mensen”

“Een vergunning kan slechts worden geschorst als de overheid die de vergunning heeft verleend, zelf een fout heeft gemaakt. De Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen heeft dat in dit geval zo vastgestel­d. De mensen die naar de rechter zijn gestapt, zijn geen verzuurde buurtbewon­ers. Het zijn mensen die opkomen voor hun rechten, voor hun eigendom en voor hun gezondheid”, zegt de advocaat van de buurtbewon­ers, Stijn Verbist. De betrokken klagers wilden dinsdag niet reageren op het – voor hen gunstige –

arrest.

“Procedure is correct” Hoe het nu verder moet met de werf op en onder de Gedempte

Zuiderdokk­en, is voorlopig een groot vraagteken. Dat zegt ook schepen Koen Kennis die de tijd wil nemen om zich juridisch te informeren om vervolgens een standpunt in te nemen.

“Op dit moment kunnen we weinig zeggen. De vergunning­sprocedure is volledig correct verlopen én in overleg met Vlaanderen, die deze vergunning aan de stad verleend heeft. Deze beslissing is onbegrijpe­lijk en het is te betreuren dat hierdoor de toekomst van deze, voor Antwerpen belangrijk­e groene trekpleist­er, gehypothek­eerd wordt”, klinkt het.

Het is duidelijk dat de stad Antwerpen dit arrest niet had zien aankomen. “Er zijn inspraakpr­ocedures en infomoment­en geweest. De buurt was op de hoogte van wat er ging gebeuren”, aldus Koen Kennis.

Is parkeren verboden?

Een belangrijk­e vraag die rijst is of er op of onder de Gedempte Zuiderdokk­en überhaupt parkeergel­egenheid mag komen. In het arrest wordt gezegd dat in een ‘zone voor publiek domein’ geen parkeergar­ages mogen komen.

“Ook dat moeten we juridisch onder de loep nemen. We willen niet op de zaken vooruitlop­en, zolang we niet weten hoe de kaarten juridisch in elkaar zitten.

In principe liggen de werken nu stil tot de rechter een uitspraak over de grond van de zaak doet. Dat kan een jaar duren, maar ook langer. Zonder dat er uiteraard een garantie is over de uitspraak.

Ondertusse­n zal de stad Antwerpen ook met de aannemer rond de tafel moeten zitten. “Die heeft een tijdsbeste­k voor de werken uitgetrokk­en en mogelijk andere opdrachten geweigerd om deze klus te doen. Reken maar dat dit financiële consequent­ies heeft voor de stad”, besluit Koen Kennis.

 ??  ??
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? De werken voor de ondergrond­se parkeergar­ages zijn nu definitief voor langere tijd opgeschort.
FOTO JAN VAN DER PERRE De werken voor de ondergrond­se parkeergar­ages zijn nu definitief voor langere tijd opgeschort.
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ??
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium