Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Amper vrij en al op moordtocht

Schutter Luik in vizier Staatsveil­igheid en mogelijk geradicali­seerd in cel, maar toch kon hij toeslaan

- FOTO'S TOM PALMAERS, RR

Twee agenten en automobili­st gedood, vier agenten gewond

Mama slachtoffe­r Cyril (22) zat mee in auto: “Hij is voor mijn ogen vermoord”

Alweer discussie rond penitentia­ir verlof: dader pleegde al resem zware feiten

“Het is duidelijk dat hij het op politiemen­sen gemunt had”, zegt korpschef Beaupère van de lokale politie Luik over Benjamin Herman, de man die gisteren twee agentes doodde. Nog een derde agent vecht voor zijn leven. En ook een student stierf na een regen van kogels.

Gewapend met een breekmes viel Benjamin Herman gisterocht­end om 10.30u twee vrouwelijk­e agentes aan. Lucile Garcia (54) en Soraya Belkacemi (45), allebei moeder van twee kinderen, patrouille­erden te voet door de straten van Luik. Ze werden langs achteren aangevalle­n. Nadat Herman één agente had neergestok­en, nam hij haar wapen uit de holster en schoot hij de tweede agente neer. Vervolgens moest ook de eerste agente sterven.

Videobeeld­en tonen hoe Herman daarna als een waanzinnig­e door de straten liep, luid Allahu

Akbar (‘God is groot’) roepend. Hij vuurde met de wapens van de agentes in de lucht.

Herman nam een voorbijrij­dende auto onder schot en doodde student Cyril Vangriecke­n (22).

Penitentia­ir verlof

Maandagoch­tend had Herman om 7.20u de gevangenis van Marche-en-Famenne verlaten. Hij kreeg penitentia­ir verlof, en mocht 36 uur van de vrijheid genieten.

“Het is duidelijk dat Herman het hier op de politie gemunt had”, zegt de Luikse korpschef Christian Beaupère. “Hij verschanst­e zich na de dood van onze collega’s in een school om ze op te wachten.”

Toen de Luikse speciale eenheden de school benaderden, liep Herman al schietend naar buiten. Er volgde een vuurgevech­t, waarbij Herman dodelijk werd getroffen. Ook vier agenten raakten gewond. Eén agent werd levensgeva­arlijk gewond aan het been,

maar hij was gisteren buiten levensgeva­ar.

Geradicali­seerde moslim?

Volgens cipiers die op VTM getuigden, was Herman een geradicali­seerde moslim. Herman bekeerde zich in 2012 al tot de Islam, onder invloed van een andere gevangene.

In 2016 en 2017 liep hij in het oog van de Staatsveil­igheid. Hij hield een nauw contact met Yassine D. en Fouad B.: zware criminelen die zich in de gevangenis ontpopten tot vrome moslims. Toch leverde het Herman niet de stempel “geradicali­seerd” op. Hij leek vooral de cipiers te willen uitdagen.

Bij de doorzoekin­g van zijn cel en zijn ouderlijk huis werden gisteren een Koran en een gebedsklee­d gevonden, maar niks dat zijn daden kon uitleggen. Er zijn geen aanwijzing­en dat hij zich had aangeslote­n bij Islamitisc­he Staat.

 ?? FOTO XINHUA / EYEVINE ??
FOTO XINHUA / EYEVINE
 ??  ??
 ??  ?? Agenten troosten een getuige van het drama.
Agenten troosten een getuige van het drama.
 ??  ?? De schutter met de twee politiepis­tolen in de handen.
De schutter met de twee politiepis­tolen in de handen.
 ??  ?? De politie staat klaar om de dader neer te schieten.
De politie staat klaar om de dader neer te schieten.
 ?? FOTO SUDPRESSE ?? Benjamin Herman.
FOTO SUDPRESSE Benjamin Herman.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium