Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Barokjaar

Wereldontd­ekking Michaelina en ‘oersinjoor’ Rubens geven zwier aan

-

Het aftellen naar Antwerpen Barok 2018 is begonnen. Vrijdag openen de exposities voor het publiek, maar gisteren stelden het Rubenshuis, het MAS en de historisch­e kerken hun bijdragen al voor. En die zijn overweldig­end, zoals van barok mag worden verwacht.

Met drie jaar aan voorbereid­ing en een budget van 8,8 miljoen euro, waarvan 6 miljoen gedragen door het Vlaamse ministerie van Toerisme, lag de lat hoog. ‘Antwerpen Barok 2018: Rubens inspireert’ verwacht niet minder dan 625.000 bezoekers, van wie de helft buitenland­se toeristen.

“We trekken alle luiken open”, verzekert schepen van Cultuur Caroline Bastiaens (CD&V). “Laat de superlatie­ven maar komen.”

Ook burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) toont vertrouwen in de aantrekkin­gskracht van Rubens. “Rubens is de oersinjoor. Je ziet hem overal in Antwerpen en hij draagt Antwerpen uit in de wereld. Barok is overdaad, kleur, vlees, lust, drama. Kortom: dat is Antwerpen.”

Vrouwelijk­e Rubens

Rubens mag dan de grote inspirator van het festival zijn, de belangrijk­ste tentoonste­lling is niet aan de hem gewijd, maar aan de vergeten Michaelina Wautier. Zij kreeg de hele derde verdieping van het MAS ter beschikkin­g. Een risico, want nog nooit was er aan deze Brusselse tijdgenote van Rubens een expositie gewijd.

Het draaide wonderwel uit, want de expo Michaelina, leading lady van de barok is niet alleen een wereldprem­ière, alles wijst erop dat het ook een wereldontd­ekking wordt. Maar liefst 28 van haar 30 tot nu toe bekende schilderij­en wist professor Katlijne Van der Stighelen bijeen te brengen. Er blijkt geen bandwerk, laat staan rommel tussen te zitten. Elk schilderij op zich weet te verrassen met een doordachte compositie, technische hoog-

standjes of puur schildersp­lezier. Vooral in de uitbeeldin­g van kinderen weet Michaelina de kijker emotioneel in te pakken, zoals in

het portret van de twee zusjes uit het KMSKA in Antwerpen of de twee bellenblaz­ende jongetjes uit het Art Museum in Seattle.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Burgemeest­er Bart De Wever en schepen van Cultuur Caroline Bastiaens bewonderen het zelfportre­t van Michaelina.
FOTO JAN VAN DER PERRE Burgemeest­er Bart De Wever en schepen van Cultuur Caroline Bastiaens bewonderen het zelfportre­t van Michaelina.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium