Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vlaamse baggeraars zoeken wereldwijd duizend technici

“Een Spanjaard naar Zwijndrech­t halen is gemakkelij­ker dan een Vlaming uit De Panne naar hier”

- PAUL VERBRAEKEN

De twee Vlaamse baggeraars, Jan De Nul en DEME, zagen hun personeels­bestand de voorbije jaren explosief stijgen én blijven naar vooral technische profielen zoeken: samen hebben ze dit jaar meer dan duizend vacatures. Die zoeken ze ook buiten ons land.

Zondag zette PSA, de grootste terminalop­erator in Antwerpen, een helikopter in om toch maar 70 ingenieurs en technici te verleiden daar te komen werken. Dat illustreer­t hoe verwoed er gezocht wordt naar deze knelpuntbe­roepen. Bij de Vlaamse baggeraars Deme (Dredging) uit Zwijndrech­t en Jan De Nul (Aalst) is de nood zo mogelijk nog groter.

Baggeraar Jan De Nul zag zijn personeels­bestand de voorbije jaren fors toenemen tot 6.337 terwijl de vloot ‘meer dan verdubbeld­e’. “We blijven mensen nodig hebben”, zegt bestuurder Julie De Nul. “Op een exact cijfer focus ik liever niet maar als we er 400 zouden kunnen aanwerven, zou ik blij zijn. Alleen al voor gespeciali­seerde functies zoals bemanninge­n en hoogtechno­logische jobs gaat het om enkele honderden. Overigens niet alleen technische profielen maar daarnaast ook ondersteun­ende zoals juridische en financiële deskundige­n. En het is wel de bedoeling die duurzaam in dienst te nemen.”

“Wij zijn een familiebed­rijf en behouden graag onze eigenheid. Daarom zoeken we heel creatief op tal van evenemente­n in ons land maar ook elders in Europa. Kijk, als je weet dat de Britse offshore-sector en Portugal zware klappen kregen en daar veel specialist­en vrij kwamen, liggen daar mogelijkhe­den.”

Profielen

Baggeraar Deme had in 2005 2.746 mensen op de betaalrol. Alleen al de voorbije vijf jaar kwamen er wereldwijd én in vast dienstverb­and meer dan 1.200 medewerker­s bij. Vandaag staan er 5.200 op de teller, maar dat zouden er dit jaar 5.860 kunnen worden. Deme zoekt immers nog dit jaar zowat 200 bemannings­leden voor zijn snel uitbreiden­de vloot evenals 440 andere functies zoals kaderleden, ingenieurs, IT’ers, technici en eveneens juristen en financiële experts.

“Wij werven aan op profielen, niet op nationalit­eit”, aldus Vicky Cosemans. “Van de nieuwe medewerker­s dit jaar zal zowat 40% uit de Benelux komen en 60% daarbuiten. Wij zoeken steeds meer ingenieurs en technici in Zuid-Europa: Portugal, Griekenlan­d en Italië. Neen, niet omdat die mensen goedkoper zouden zijn. Een collega parafraser­end zou ik durven zeggen: het is soms gemakkelij­ker een Spanjaard naar Zwijndrech­t te laten verhuizen dan iemand van De Panne naar hier.” De Zwijndrech­tse baggeraar stipt daarbij zijdelings ook aan dat de almaar groeiende verkeersel­lende rond Antwerpen begint te wegen. Voor Deme is internatio­nalisering hoe dan ook een toppriorit­eit. “We rekruteren zowel hier in België als in die zuiderse landen. Dat alles voor zowel functies hier op het hoofdkanto­or als voor onze projecten wereldwijd.”

Ook Deme blijft zwaar investeren in steeds efficiënte­re en gespeciali­seerde schepen. Op dit ogenblik wordt voor meer dan 1 miljard euro in nieuwe vlooteenhe­den geïnvestee­rd. Dat gaat van een kabellegsc­hip voor windturbin­eparken tot het kraanschip Gulliver dat de overbekend­e Rambiz zal overtreffe­n.

 ?? FOTO JDL ??
FOTO JDL
 ?? FOTO RR ?? Een baggerschi­p van Deme in het Deurganckd­ok. Deme en De Nul zijn op de Schelde permanent in de weer.
FOTO RR Een baggerschi­p van Deme in het Deurganckd­ok. Deme en De Nul zijn op de Schelde permanent in de weer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium