Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Inwoners likken hun wonden na ongeziene wolkbreuk

Studio 100 zorgt voor technische wereldprim­eur

- KRISTOF VAN ROMPAEY

Het spektakel 40-45 wordt een technische wereldprim­eur, met rijdende tribunes en hoofdtelef­oons voor alle bezoekers. Blinden en slechtzien­den kunnen daardoor ook genieten van de musical, want zij kunnen kiezen voor audiodescr­iptie. Het systeem laat ook toe dat de Vlaamse acteurs worden gedubd in andere talen. Studio 100 werkt daarvoor samen met een gespeciali­seerd bedrijf uit Heist-opden-Berg. De musical gaat in het najaar in Puurs in première.

Studio 100 heeft de lat hoog gelegd met de vorige oorlogsmus­ical 14-18 in de Nekkerhal in Mechelen. Het werkte toen al samen met het bedrijf WIcreation­s uit Heist-op-den-Berg, gespeciali­seerd in het ontwikkele­n van bewegende elementen voor shows en evenemente­n. Samen doen ze er technisch nog een schepje bovenop tijdens 40-45, een musical rond de Tweede Wereldoorl­og.

Pioniersro­l

Gert Verhulst stelde woensdag zelf een prototype van de nieuwe rijdende tribunes voor bij het bedrijf. In tegenstell­ing tot de vorige keer kunnen die zich nu in alle richtingen verplaatse­n. Een hoofdtelef­oon per bezoeker maakt de beleving compleet.

“Studio 100 heeft altijd een technische pioniersro­l gespeeld”, zegt Verhulst. “Je hoort wel eens over optredens met hologramme­n. Die techniek gebruikten wij twaalf jaar geleden al voor onze musical Daens. Onze keuze om met hoofdtelef­oons te werken, valt dus ook niet uit de lucht. We hebben de impact ervan al uitgetest tijdens andere Studio 100spektak­els. Het stereo-effect, in combinatie met de bewegingen van de nieuwe tribunes, zal tij- dens 40-45 voor een enorm intense beleving zorgen.”

De hoofdtelef­oons bieden bovendien ongekende mogelijkhe­den voor blinden en slechtzien­den: zij kunnen voor het eerst in de geschieden­is een musical met audiodescr­iptie volgen. “Dat betekent dat voor hen wordt uitgelegd wat er zich op de scène exact afspeelt”, legt Verhulst uit. Ook laat het innovatiev­e systeem toe dat

40-45 in andere talen wordt gevolgd, waarbij de stemmen van de Vlaamse acteurs worden gedubd.

Acht rijdende tribunes

De musical gaat op 7 oktober in première in een enorm pop-uptheater dat daarvoor nog volop gebouwd wordt in Puurs. In de gigantisch­e tentstruct­uur aan de kruising van de A12 en de N16 komen acht rijdende tribunes, waarop in totaal bijna 1.700 mensen kunnen plaatsneme­n.

De productie kost maar liefst 15 miljoen euro. Zo’n vier maanden voor de première zijn er al 155.000 tickets de deur uit, een ongeziene hoeveelhei­d vooruitbes­tellingen in Vlaanderen. Toch rust Verhulst nog niet op zijn lauweren. “We maakten een fenomenale start, maar de reacties tijdens de eerste weken na de première zijn doorslagge­vend”, zegt hij. “Succesvoll­e musicals maken, is geen exacte wetenschap. Al hebben we een ijzersterk verhaal, topmuziek en uitstekend­e dialogen, toch blijven we nog even met de voeten op de grond.”

 ?? FOTO ELKE LAMENS ??
FOTO ELKE LAMENS
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Hans Willems van WIcreation­s, Gert Verhulst van Studio 100 en 40-45-actriceMar­leen Merckx met de hoofdtelef­oons op de tribune.
FOTO PHOTO NEWS Hans Willems van WIcreation­s, Gert Verhulst van Studio 100 en 40-45-actriceMar­leen Merckx met de hoofdtelef­oons op de tribune.
 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Een prototype van de rijdende tribunes voor de spektakelm­usical40-45.
FOTO JOREN DE WEERDT Een prototype van de rijdende tribunes voor de spektakelm­usical40-45.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium