Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vergunning verlengd: ISVAG-oven nog minstens tot 2025 open

Vlaanderen geeft intercommu­nale ook vergunning voor bouw warmtenet

- PATRICK VAN DE PERRE

De afvalverbr­andingsove­n ISVAG heeft een nieuwe vergunning gekregen tot 2025. Tegelijker­tijd zette Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvlieg­e (CD&V) het licht op groen voor de aanleg van een warmtenet.

Vandaag levert intercommu­nale ISVAG elektricit­eit aan 25.000 gezinnen door restafval om te zetten in energie. Met de aanleg van een warmtenet, dat nu vergund is, zal ISVAG in de nabije toekomst ook warmte kunnen leveren aan bedrijven op het nabijgeleg­en bedrijvent­errein Terbekehof in Wilrijk.

De beslissing voor de aanleg van een warmtenet is een onderdeel van het plan van de Vlaamse regering om de bestaande afvalenerg­iecentrale­s zo veel mogelijk energieeff­iciënt te maken. “Ik ben in de eerste plaats zeer blij dat we met ISVAG een vergunning hebben gekregen om de afvalverbr­andingsove­n langer uit te baten. Onze vergunning is met zeven jaar, tot 2025, verlengd”, zegt de voorzitter van ISVAG, Philip Heylen.

Ondertusse­n zal ISVAG ook een vergunning aanvragen om een volledig nieuwe installati­e voor afvalverbr­anding te bouwen. “Het ene sluit immers het andere niet uit. Onze plannen om een nieuwe installati­e te bouwen gaan verder en staan los van de vergunning die we nu gekregen hebben”, vervolgt Heylen.

Omstreden

De verbrandin­gsoven in Wilrijk blijft tot op vandaag omstreden bij heel wat buurtbewon­ers en actiegroep­en. Die zeggen dat de installati­e voor luchtveron­treiniging zorgt. Bovendien vrezen ze een uitbreidin­g van het huidige complex indien er een vergunning volgt voor een nieuwe verbrandin­gsoven.

Philip Heylen wijst erop dat het feit dat er een nieuwe vergunning werd afgeleverd, aantoont dat de huidige installati­e minder problemati­sch is dan wordt beweerd. “ISVAG is vandaag een van de Vlaamse koplopers met extreem lage emissies. De luchtkwali­teit en de volksgezon­dheid zijn ook voor ons prioritair. Ik ben ondertusse­n achttien jaar bezig met dit dossier en kan zeggen dat er in al die jaren veel ten goede verbeterd is. Ook met deze relatief oude installati­e.”

Dat meteen ook een vergunning werd verleend voor de bouw van een warmtenet, is volgens Philip Heylen een goede en logische keuze. “Dat is een waardevoll­e en noodzakeli­jke investerin­g in de transitie naar een duurzaam energielan­dschap. Warmtenett­en, gevoed door duurzame bronnen, zijn van essentieel belang in ons streven naar een klimaatneu­trale regio in 2050. De bedrijven en, in een latere fase, de gezinnen die zullen aansluiten op het warmtenet, zullen niet langer afhankelij­k zijn van fossiele brandstoff­en als olie of aardgas”, besluit Heylen.

Philip Heylen

Voorzitter ISVAG

“ISVAG is een van de Vlaamse koplopers met extreem lage emissies.”

 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? ISVAG heeft een nieuwe vergunning gekregen tot 2025.
FOTO WIM HENDRIX ISVAG heeft een nieuwe vergunning gekregen tot 2025.
 ?? FOTO JVDP ??
FOTO JVDP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium