Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Premier Michel zet Geens uit de wind

IS eist aanslag in Luik op, vandaag debat in Kamer

-

Premier Charles Michel (MR) komt vandaag in de Kamer zelf de vragen over de aanslag in Luik beantwoord­en. Daardoor geeft hij minister van Justitie Koen Geens (CD&V) een helpende hand. Zowel meerderhei­d als oppositie belooft kritisch te zijn in de vraagstell­ing over de dader. Er is intussen nog geen uitsluitse­l over de motieven van Benjamin Herman, maar de terreurorg­anisatie Islamitisc­he Staat (IS) heeft gisteravon­d wel de aanslag opgeëist.

Dat Benjamin Herman met penitentia­ir verlof was toen hij zijn dodelijke raid pleegde, doet vragen rijzen over de opvolging en vrijlating van gedetineer­den. Vandaag komt premier Charles Michel (MR) daarom zelf naar het parlement. Dit zijn de vragen die een antwoord moeten krijgen. HOE KAN HET DAT ZO IEMAND VRIJ RONDLOOPT?

De vraag die iedereen zich stelt. Hoe kan het dat een man met zo’n crimineel verleden toch de toelating kreeg om de gevangenis tijdelijk te verlaten? Dat wordt ook de centrale vraag vandaag tijdens het actualitei­tsdebat in de Kamer. Is de beslissing om Herman penitentia­ir verlof te geven correct verlopen? Heeft Herman de voorwaarde­n nageleefd? Waarom kon hij vrijkomen ondanks schendinge­n van zijn verlof in het verleden?

Het systeem van penitentia­ir verlof op zich staat vandaag niet ter discussie. “Er moet nu eerst klaarheid komen over de feiten”, zegt parlements­lid Carina Van Cauter (Open Vld). “Pas daarna kunnen we het bredere plaatje bekijken.” Ook haar N-VA-collega Sophie De Wit wil eerst “de onderste steen naar boven halen” over de dader van de aanslag in Luik.

De premier komt vandaag de vragen beantwoord­en in de Kamer. Aan de RTBF-radio zei de minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gisteren dat alles correct verlopen is. Maar vooral Open Vld neemt daar geen genoegen mee. “Er zijn nog veel vragen”, zegt Van Cauter.

IS ER GENOEG OPVOLGING BIJ PENITENTIA­IR VERLOF?

Gedetineer­den die met een uitgaansve­rgunning of penitentia­ir verlof tijdelijk de gevangenis verlaten, moeten zich wel degelijk houden aan enkele strikte voorwaarde­n. Zo mogen ze geen alcohol of drugs nemen, in de buurt komen van eventuele slachtoffe­rs of contact hebben met andere exgedetine­erden. Maar voor de rest worden ze vrijwel niet opgevolgd. Bij penitentia­ir verlof mogen ze maximaal 36 uur de gevangenis verlaten, één nachtje dus.

De politie wordt op de hoogte gesteld van hun tijdelijke vrijheid. Zodra agenten vaststelle­n dat ze hun voorwaarde­n overtreden, kunnen ze ingrijpen en de gedetineer­de terug naar de gevangenis sturen. Maar tijdens hun verlof worden de gedetineer­den níét de klok rond gevolgd waar ze gaan en staan. Uitgaansve­rgunningen en penitentia­ire verloven zijn in het leven geroepen om de gedetineer­den enigszins voor te bereiden op een terugkeer in de maatschapp­ij. Tijdens hun verlof krijgen ze daarom ook de kans om naar familie te gaan, of met hun kinderen een dag naar zee te trekken. Als het verlof is afgelopen, volgt standaard altijd een evaluatieg­esprek met een justitieas­sistent.

In principe blijft een gedetineer­de het recht hebben op meer penitentia­ire verloven, zolang alles goed gaat. Uitzonderl­ijk wordt een gedetineer­de tijdens zijn verlof vergezeld door een contactper­soon. Dat kan een cipier zijn, maar ook een aalmoezeni­er of zelfs een familielid. Bij elk verlof wordt de procureur des konings verwittigd en eventuele slachtoffe­rs van de gedetineer­de. Als de gevangene na afloop niet tijdig terugkeert naar de gevangenis wordt hij door de politie geseind. Politievak­bond VSOA vindt dat het systeem dringend herbekeken moet worden. “De opvolging van gedetineer­den bij zo’n verlof is geen taak voor de politie, maar voor justitie, en moet beter en strenger”, zegt ondervoorz­itter

Vincent Houssin.

RAMMELT DE LIJST VAN GERADICALI­SEERDE GEDETINEER­DEN?

Benjamin Herman bekeerde zich in 2012 al tot de islam, onder invloed van een medegevang­ene. We weten ook dat hij in contact stond met personen die op de OCAD-lijst van geradicali­seerden staan, wat hem een ‘zijdelings­e’ benoeming in rapporten van de Staatsveil­igheid opleverde.

Toch kwam Herman niet op de lijst van geradicali­seerde gedetineer­den. Die wordt samengeste­ld op basis van informatie van de veiligheid­sdiensten en via observatie­s door het gevangenis­personeel. Zowel de directie, de psychosoci­ale dienst als de cipiers krijgen daarom een opleiding die er specifiek is op gericht om verdacht gedrag te herkennen.

Herman was op de radar gekomen, maar politie, Staatsveil­igheid en het gevangenis­wezen oordeelden dat hij niet gevaarlijk genoeg was om op de lijst te zetten.

Vraag is natuurlijk of het personeel alle verdachte gedraginge­n goed kan inschatten – de opleidinge­n zijn nog maar enkele jaren oud. Bovendien is het niet altijd duidelijk waar de grens tussen diepgelovi­g en geradicali­seerd ligt. Zoals minister Jan Jambon het dinsdag verwoordde: “Je moet niet gaan concludere­n dat iemand een terrorist is alleen maar omdat hij dagelijks bidt.”

Op dit moment worden 237 gedetineer­den nauwletten­d opgevolgd (zie kaart).

HOE MOETEN WE OMGAAN MET DRAAIDEURC­RIMINELEN EN MOET DE HELE STRAFUITVO­ERING WORDEN HERBEKEKEN?

Het is niet de eerste keer dat er vragen rijzen bij de strafuitvo­ering. De voorbije twee jaar trokken magistrate­n geregeld aan de alarmbel dat veroordeel­den te snel vrijkwamen. Ongeveer een maand geleden was hierover ook binnen de regering een stevige discussie. Aanleiding was de moord op gevangenis­verpleegst­er Christine Lenaerts uit Grobbendon­k. Eén dader was al na acht maanden vrijgekome­n, de andere was niet teruggekee­rd na penitentia­ir verlof.

Geens was toen in de Kamer kop van Jut, omdat hij de vroegere vrijlating van kortgestra­ften (minder dan drie jaar) had ingevoerd om de druk op de overvolle gevangenis­sen weg te nemen – iets waarvan een van de daders profiteerd­e. Coalitiepa­rtners Open Vld en N-VA kondigden toen een breder debat over de strafuitvo­ering aan. De aanslag in Luik sterkt ze daarin. Maar wel pas nadat het stof is neergedaal­d. “Daarna kunnen we bekijken hoe we verder omgaan met de strafuitvo­ering en het penitentia­ir verlof”, zegt Sophie De Wit (N-VA).

KOMT JUSTITIEMI­NISTER KOEN GEENS IN DE PROBLEMEN?

Deze namiddag komt premier Michel de vragen beantwoord­en over de aanslag in Luik. Mogelijk komt Geens ook mee, maar dan in de tweede lijn. Enerzijds wijst dat op het nationale belang van de aanslag. Anderzijds laat Michel daarmee zien dat de rangen van de regering gesloten zijn rond Geens.

Vorige week deed hij net hetzelfde met minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA) na de dood van de Irakese peuter Mawda. Niet Jambon, maar Michel zelf kwam daarover de parlementa­ire vragen beantwoord­en.

Deze voormiddag roept de premier eerst zijn vicepremie­rs, samen met Koen Geens, samen in de Kern. Vermoedeli­jk stemmen ze daar de violen gelijk vooraleer de premier naar de Kamer trekt.

Binnen de regering zijn er, voorlopig, geen signalen dat de andere partijen dit de CD&V-minister willen aanrekenen. Geens zelf zei gisteren in een interview aan RTBF-radio dat hij zich “verantwoor­delijk” voelt. “Dat is logisch, als minister van Justitie ben ik verantwoor­delijk voor de gevangenis­sen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium