Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik weet zeker dat hij kinderen wilde doden”

Darifa werd gegijzeld toen ze leerlingen in veiligheid wilde brengen

- ELINE BERGMANS DIRK COOSEMANS

Nadat Benjamin Herman drie mensen had doodgescho­ten, werd Darifa Imaankaf (47) een tijdlang door hem gegijzeld in het Waha Lyceum, waar ze al acht jaar als poetsvrouw werkt. “Toen ik zei dat ik moslima ben, beloofde hij me dat hij me zou sparen.”

“Ik heb mijn leven aan hem te danken, maar tegelijker­tijd verafschuw ik die man”, vertelde de Marokkaans-Belgische Darifa Imaankaf uit Luik ons gisteren.

De vrouw was dinsdagoch­tend aan het werk op school. Ze leegde de vuilnisbak­ken in de inkomhal toen ze lawaai hoorde. “Door het venster zag ik de overbuurma­n wegrennen. Ik hoorde gekrijs. In een reflex heb ik de deuren gesloten.”

Op dat moment hadden ze in het Lyceum nog geen idee wat er aan de hand was. “Naïma, een collega van het secretaria­at, ging naar buiten om te kijken wat er gaande was. Plots stond ze weer voor de deur. Met haar handen bonkte ze op de schoolpoor­t. Doe open, doe open, schreeuwde ze.”

Darifa deed de deur open en ging de gang in om te controlere­n of de kinderen op de speelplaat­s in orde waren. “Toen ik me omdraaide, stond ik oog in oog met een man. Hij had twee wapens in zijn handen die hij naar omhoog richtte.”

Twee vragen Zeker is ze niet, maar Darifa vermoedt dat Benjamin Herman met de secretares­se mee naar binnen

is geglipt. “Toen hij voor me stond, stelde hij twee vragen: Ben

je moslim? en Doe je mee aan de

ramadan? Ik heb naar waarheid twee keer ja geantwoord”, zegt Darifa. “Toen beloofde hij me dat

hij me zou sparen.”

Daarna vuurde hij een schot in de richting van de speelplaat­s. “De kinderen waren gelukkig helemaal aan de andere kant. Maar ik begon te huilen. Huil niet om

die kinderen, zei hij. Je moet huilen om de kinderen in Palestina en

Syrië. Ik zei dat ik huilde omdat ik bang was.”

Aanvankeli­jk maakte Benjamin Herman een kalme indruk. “Maar hij zweette hevig en zijn handen zaten onder het bloed. Van de slachtoffe­rs die hij minuten voordien had gemaakt, besef ik nu.”

Ontsnapt aan erger

Eén dag na het drama is Darifa Imaankaf ervan overtuigd dat Benjamin Herman kinderen wilde doden. “Hij was de hele tijd aan het rondkijken hoe hij op de speelplaat­s kon geraken.”

Darifa Imaankaf bleef met haar gijzelneme­r in gesprek. “Ik vroeg hem waarom hij precies vandaag naar de school was gekomen. Ik

ben een bekeerde moslim, antwoordde hij. Ik heb penitentia­ir verlof. Als er iets moet gebeuren, is het vandaag.”

Volgens de poetsvrouw riep Benjamin Herman drie keer Allahu Akbar. Even later stapte hij naar buiten. Vlak voor de schoolpoor­t werd hij doodgescho­ten door de politie. “Ik denk dat hij wist dat het voorbij was toen hij buiten stapte”, zegt Darifa Imaankaf.

De poetsvrouw werd naar het ziekenhuis gebracht. “Fysiek ben ik oké, maar ik blijf maar die beelden van de kinderen zien. Ik ben er zeker van dat we aan een nog groter drama zijn ontsnapt. Het houdt me wakker ’s nachts.”

“Ik ben moeder en grootmoede­r. De kinderen zijn de hele tijd mijn prioriteit geweest”, zegt ze.

Ook over haar geloof heeft ze nog veel nagedacht. “Toen hij me vroeg of ik moslima ben, wist ik nog niet wat zijn intenties waren. Voor hetzelfde geld was hij een racist die moslims wilde doden. Dat ik dit kan navertelle­n, is een klein mirakel.”

Darifa Imaankaf

Gijzelaar

“Ik heb mijn leven aan hem te danken, maar tegelijker­tijd verafschuw ik die man.”

 ?? / EYEVINE FOTO XINHUA ?? Herman werd doodgescho­ten nadat hij de school had verlaten.
/ EYEVINE FOTO XINHUA Herman werd doodgescho­ten nadat hij de school had verlaten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium