Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van kwajongen tot radicale moslim

Het liep bij Benjamin Herman al fout op zijn 12de, toen hij een handtas roofde

- CEDRIC LAGAST DIRK COOSEMANS

Een drugsversl­aafde die vaker wél dan níét in de Waalse gevangenis­sen zat. Een crimineel die winkels beroofde om zijn drugsversl­aving te bekostigen. Dat is de reputatie die Benjamin Herman (31) met zich meedroeg. Maar dat hij op klaarlicht­e dag drie moorden kon plegen, verbaast zelfs zijn ergste vijanden.

Hermans moeder Martine is ingestort. “De dokter is bij haar geweest, om haar te kalmeren”, vertelt haar zus. “Niemand van ons heeft dit zien aankomen, mijnheer.” Ook zijn zus Sophie zou volgens haar werkgever opgenomen zijn in het ziekenhuis.

Benjamin Herman groeide op met zijn ouders, broer en twee zussen in een rustige woonwijk, net buiten de stad Rochefort. Vader Herman werkte in de telecomsec­tor en zijn buren zagen hoe hij hard werkte en lange dagen klopte. Zijn vrouw Martine, die als poetsvrouw in een school werkte, ving hun vier kinderen op.

Volgens een tante liep het met Benjamin na zijn 12de fout. “Hij was vroeger een makkelijke, vriendelij­ke jongen”, zegt zijn tante Florence Malaise. “Maar als tiener kreeg hij slechte vrienden.”

Op zijn 16de werd Benjamin door de jeugdrecht­er in een jeugdinste­lling gestopt, omdat hij een 75-jarige vrouw op straat van haar handtas beroofd had. Twee jaar later werd hij een eerste keer door een rechter naar de gevangenis gestuurd.

Het zou niet de laatste keer zijn. De afgelopen dertien jaar bracht hij meer wel dan niet in de cel door.

Drugsversl­aafd

“De broers Herman waren drugsversl­aafden die cocaïne en heroïne gebruikten”, zegt een bron. Ze pleegden veel misdaden samen.

In 2008 overvielen ze samen een supermarkt, om samen heroïne te kunnen kopen. Zijn broer Dimitri, met een enkelband, stapte de winkel binnen met een alarmpisto­ol, terwijl Benjamin aan het stuur van de vluchtauto bleef zitten.

Twee jaar later overvielen ze samen een bloemist. “Er cirkelde toen een politiehel­ikopter boven de wijk”, vertellen de buren. “Ze maakten het de politie niet erg moeilijk: de bloemist had ze herkend en de twee waren na de overval zich bij hun moeder gaan verstoppen.”

Onder invloed van drugs?

In 2012 bekeerde Benjamin Herman zich in de gevangenis tot de Islam, al zou hij discreet gebleven zijn over die veroordeli­ng.

Vrienden die Benjamin maandag tegenkwame­n tijdens zijn penitentia­ir verlof, merkten niets abnormaals aan hem.

Zijn broer Dimitri werd gisteravon­d opgepakt in Luik, maar na verhoor weer vrijgelate­n.

Waarom Benjamin aan het moorden sloeg, blijft onduidelij­k. Het toxicologi­sch onderzoek dat het federaal parket vroeg, en moet aantonen of Benjamin Herman onder invloed was, zal nog enkele dagen op zich laten wachten.

 ?? FOTO SUDPRESSE ?? Benjamin Herman.
FOTO SUDPRESSE Benjamin Herman.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium