Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Besef dat het zelden ‘9 to 5’ zal zijn”

Antwerpse school heeft al sinds 1992 een opleiding tot vrachtwage­nchauffeur

- (syma)

“Er zijn firma’s die hard werken aan het opkrikken van het imago van vrachtwage­nchauffeur­s, en Van Dievel is daar een van”, zegt Rudy Driesen, instructeu­r voor de opleiding tot vrachtwage­nchauffeur aan het Antwerpse Stedelijk Lyceum Meir.

Al sinds 1992 kunnen leerlingen aan het Antwerpse Stedelijk Lyceum Meir in de derde graad kiezen voor de richting vrachtwage­nchauffeur. “80% van de leerlingen komtn uit de Kempen, waar ook heel wat transportf­irma’s gevestigd zijn”, zegt instructeu­r Rudy Driesen uit Lier.

En dan gaat het vaak van vader op zoon, zoals bij Quinten Meeuwsen (20) uit Westmalle. Hij heeft een diploma automechan­ica op zak, maar gaat volgend schooljaar opnieuw naar het zesde jaar. “Als ik vroeger met mijn vader mee mocht met de vrachtwage­n, vond ik dat geweldig”, zegt hij. “De camion zelf en het op de baan zijn spreken mij hard aan.”

De leerlingen krijgen zestien uur praktijk per week. Ze oefenen in vrachtwage­ns van de school op het terrein van transportf­irma Joosen in de Antwerpse haven. “Als ze afstuderen, kennen ze de basis en hebben ze hun rijbewijs in handen”, zegt Driesen. “Maar dan is het de bedoeling dat ze nog veel met hun ogen kunnen stelen. Er zijn bedrijven die hen gelukkig die kans bieden. Ik heb de indruk dat bedrijven wat terugkomen van de veelvuldig­e inzet van buitenland­se chauffeurs. Ze hebben de nadelen ondervonde­n, en willen toch voor kwaliteit kiezen. Zo zit er toch nog toekomst in het beroep. Als jonge starters beseffen dat het zelden ‘9 to 5’ zal zijn. Je kunt goed verdienen, maar dan moet je ook navenant willen werken. Dat mis ik soms bij de jonge garde.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Rudy Driesen en leerling Quinten Meeuwsen.
FOTO VICTORIANO MORENO Rudy Driesen en leerling Quinten Meeuwsen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium