Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Truckers worden vrachtwage­npiloot

Transportb­edrijf lanceert term om job aantrekkel­ijker te maken

- SYLVIA MARIËN

Louis De Wael Van Dievel Transport “De vrachtwage­npiloot heeft nieuwe vaardighed­en nodig. Onze klanten zijn heel veeleisend.”

“Zeg nooit vrachtwage­nchauffeur tegen een vrachtwage­npiloot”, zegt Louis De Wael, zaakvoerde­r van Van Dievel Transport in Mechelen. Het bedrijf voerde eind vorig jaar de term in om het beroep van trucker op te waarderen, en zo de talloze vacatures op te vullen. Wat blijkt? “Vier op de tien vrachtwage­npiloten die we nu opleiden, komen uit een andere sector”, zegt De Wael.

“Vrachtwage­nchauffeur­s kampen met een slecht imago”, zegt Louis De Wael van Van Dievel Transport. “Ze zijn bijna verlegen om te zeggen wat hun job is. Want als die in de media komt, dan is dat in een negatieve context. Door een dodehoekon­geval bijvoorbee­ld. Ze staan pas op de 138ste plaats van de meest aantrekkel­ijke beroepen.”

Bovendien beantwoord­t het clichébeel­d van de trucker niet aan de realiteit. “De term ‘vrachtwage­nchauffeur’ dekt de lading niet meer. En daarom zijn we gaan nadenken over een frisse naam, die mensen heel nieuwsgier­ig maakt. Piloten staan op de achtste plaats op de lijst van meest aantrekkel­ijke beroepen, en de term ‘vrachtwage­npiloot’ klopt voor ons veel beter.”

“Een vliegtuig kan ook ‘zelf’ vliegen, maar toch hebben we graag dat er nog een piloot aan boord is. Het vrachtverv­oer evolueert ook steeds meer naar zelfsturen­de trucks. Nu al stopt de helft van de nieuwe vloot autonoom. De vrachtwage­npiloot heeft nieuwe vaardighed­en nodig: hij of zij moet vlot met boordcompu­ters en ICT kunnen werken, maar ook heel zelfstandi­g en sociaal zijn. Onze klanten zijn enorm veeleisend. Ze verlangen van ons personeel dat het even flexibel inzetbaar is als eigen personeel. En met de glimlach.”

Peters en meters

Van Dievel heeft al tienduizen­den euro’s in zijn proefproje­ct geïnvestee­rd. “We hebben een eigen academie met vijf instructeu­rs. En terwijl heel wat andere bedrijven hun starters meteen de baan op sturen, hebben wij dertig vrachtwage­npiloten in dienst die peter of meter zijn van onze starters. Zo leren ze in de praktijk wat de job precies inhoudt, ook al betekent dat dat wij twee personeels­leden op één rit moeten zetten.”

Daarnaast zet Van Dievel momenteel een eigen rijschool op. En elke laatste vrijdag van de maand is er een ‘Jobkaffee’ om sollicitan­ten aan te trekken. “Want momenteel krijgen we de vraag niet bijgebeend”, zegt De Wael. “Maar sinds we promo voeren rond onze zoektocht, boren we een heel nieuw publiek aan. Ruim 40% van de starters komt uit een andere sector. Maar ze hebben wel een aantal troeven die wij zoeken. Zo is er iemand die in bedrijven koffiezeta­ppara- ten ging plaatsen, maar steeds minder op de baan was. Hij miste dat enorm, en is bij ons aan de slag gegaan. Intussen is hij het boegbeeld van onze campagne.”

5.000 open vacatures

Heeft het poreuze imago van de vrachtwage­nchauffeur ook niet te maken met de toevloed aan veelal Oost-Europese chauffeurs? De Wael zegt van niet. “Als we hen niet hadden, stonden er in België nu 30.000 in plaats van 5.000 vacatures open.”

In heel België worden inderdaad ongeveer 5.000 vrachtwage­nchauffeur­s gezocht, bevestigt transporte­ursfederat­ie Febetra. “Daarom is het initiatief van Van Dievel een mooi project”, zegt woordvoerd­er Isabelle De Maegt. “Er zijn nog bedrijven, zoals Trafuco in Schelle, die met interne opleidinge­n nieuwe mensen proberen aan te trekken, die dan zeker zijn van een vaste job.”

En de verdienste? “Een vrachtwage­npiloot die bij ons 50 à 55 uren presteert (rij- en diensturen

samen, red.), verdient 2.200 tot 2.600 euro”, zegt De Wael. “Door die extra uren kun je nog mooi verdienen. En gelukkig zijn er nog mensen die wíllen werken. Ook in de sector voel ik enorm veel interesse, want iedereen weet dat het pompen of verzuipen is. Ik hoop dat de term ‘vrachtwage­npiloot’ gemeengoed wordt.”

www.vrachtwage­npiloot.be

 ?? FOTO OLIVIER MATTHYS ?? Louis De Wael voert promotie met een levensgrot­e vrachtwage­npiloot.
FOTO OLIVIER MATTHYS Louis De Wael voert promotie met een levensgrot­e vrachtwage­npiloot.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium