Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lepel in de onderbroek tegen genitale verminking

Brussels staatssecr­etaris wil luchthaven­personeel inzetten tegen vrouwenbes­nijdenis

-

Een lepel in de onderbroek: daarmee wil Brussels staatssecr­etaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V) meisjes beschermen die vrezen dat ze in hun land van herkomst besneden zullen worden. “Als ze daarmee in Zaventem de metaaldete­ctor passeren, gaat die af en kan het luchthaven­personeel ingrijpen”, luidt de uitleg. Een eenvoudige truc, maar volgens experts niet meteen de meest doeltreffe­nde.

De cijfers zijn schrijnend. Hoewel de praktijk in België bij wet verboden is, blijft het aantal besneden vrouwen stijgen. In 2012 waren er in ons land 13.112 meisjes en vrouwen van alle leeftijden die zeer waarschijn­lijk besneden waren, en 4.984 meisjes die een risico liepen. In 2016 waren naar schatting al 17.273 meisjes en vrouwen zeer waarschijn­lijk besneden en liepen meer dan 8.600 meisjes een risico, zo blijkt uit gegevens van de organisati­es tegen genitale verminking GAMS en Intact. Omdat er beter geregistre­erd wordt, maar ook door toegenomen migratie. Die besnijdeni­ssen gebeuren veelal in het land van herkomst. “De vakantie die nu voor de deur staat, is daarom een risicomome­nt”, zegt Bianca Debaets. De staatssecr­etaris wil daarom samenwerke­n met de federale overheid, de luchthaven en de douane om alert te zijn voor een trucje. “Een metalen voorwerp zoals een lepel in de slip, kan de douaniers de kans geven om het meisje apart te nemen en haar weg van haar familie te ondervrage­n en op te vangen”, zegt ze.

Debaets haalt daarvoor de mosterd bij de Zweedse stad Göteborg, waar dezelfde maatregel tien dagen geleden werd aangereikt. Eerder deed een Britse vzw dezelfde oproep, en verscheen de tip ook op Reddit. Alleen is de vraag of de methode ook effectief is. “Misschien is het niet ideaal, maar misschien zijn er toch een paar vrouwen mee geholpen”, luidde het gisteren nog het kabinet van Debaets. “En dan is het eigenlijk al geslaagd.”

Laatste redmiddel Dat zegt ook de organisati­e GAMS. “Het is eerder een laatste redmiddel dan een manier om aan

preventie te doen”, zegt Katrien De Koster. “Omdat de ouders niet de vijand zijn. Dikwijls zijn ze zelf geen voorstande­r van genitale verminking, maar doen ze het omdat ze zich ter plekke laten meeslepen door familie of omdat ze het beste willen voor hun dochter. Ze geloven dat het meisje anders uitgeslote­n wordt of onhuwbaar zal zijn. Wij zetten in op bemiddelin­g vooraf, door samen te werken met hulpverlen­ers, met Kind en Gezin, met kleuterlei­ders of leerkracht­en. Als een van hen een signaal krijgt dat het meisje een risico loopt, dan nemen ze contact op met ons. We gaan dan langs om met de ouders te praten en hen duidelijk te maken hoe de wetten bij ons zijn. Vaak is dat voldoende. Indien niet, dan kan er daarna een juridische weg worden gevolgd.”

De kans dat er effectief meisjes de lepeltruc zullen toepassen is dan ook klein. “Omdat genitale verminking voorkomt bij kinderen tussen 0 en 12 jaar. Wat moeten ze dan doen eens de luchthaven­politie hen apart neemt? De lepel is eerder een manier voor oudere meisjes om te ontsnappen aan een gedwongen huwelijk of gedwongen prostituti­e. Maar kom, het kan geen kwaad om het te proberen.”

 ?? FOTO BELGA ?? De staatssecr­etaris ziet een belangrijk­e rol weggelegd voor het luchthaven­personeel.
FOTO BELGA De staatssecr­etaris ziet een belangrijk­e rol weggelegd voor het luchthaven­personeel.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium