Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Voor het eerst rijles voor chauffeurs van de mug

Verpleegku­ndigen AZ Klina krijgen opleiding prioritair rijden op openbare weg

-

Marco De Ceuster

AZ Klina

“We willen met dit project een voorbeeld zijn voor andere spoeddiens­ten.”

Les met eigen voertuigen

Als eerste ziekenhuis in Vlaanderen laat het AZ Klina in Brasschaat al haar verpleegku­ndigen die met een mug-wagen rijden een opleiding in het verkeer volgen. “Hiermee willen we een voorbeeld zijn voor andere spoeddiens­ten”, luidt het.

Omwonenden van het Klinazieke­nhuis in Brasschaat moeten gisteren gedacht hebben dat het de drukste dag uit de geschieden­is van de spoedafdel­ing van het ziekenhuis was. Vanaf gisteren stuurt het Klina als eerste ziekenhuis in Vlaanderen haar vijftien mug-chauffeurs de baan op met een instructeu­r van de politiesch­ool PIVO uit Vlaams-Brabant.

“Voordien volgden we wel slipcursus­sen en cursussen defensief rijden”, vertelt hoofdverpl­eegkundige Marco De Ceuster (35), die nu al tien jaar met de mug rijdt. “Door rechtstree­ks feedback te krijgen tijdens het rijden, zullen we in de toekomst beter kunnen anticipere­n in het verkeer.” Een opleidings­mogelijkhe­id die er tot op heden niet was. Opleidinge­n prioritair rijden, met sirene en zwaailicht, mogen immers nog maar sinds kort op de openbare weg. “Wij reden inderdaad zonder bijzondere opleiding rond”, aldus De Ceuster. Niet dat dat tot grote problemen leidde. “Er waren soms wel ongevallen, maar enkel met stoffelijk­e schade.”

Instructeu­r van dienst is Koen Vande casteele (39), zelf opgeleid bij Procentrum, gespeciali­seerd in profession­ele rijopleidi­ngen. Met vijftien jaar ervaring als inspecteur bij de Brusselse politie en vijf jaar als gastdocent aan de politiesch­ool is hij de geschikte man om prioritair rijden aan te leren. “De kerntaak van verpleegku­ndigen is mensen verplegen, niet rijden. Maar in vier uur praktijkop­leiding kunnen we al veel duidelijk maken. Bovendien volgen ze op deze manier les met de voertuigen van hun eigen ziekenhuis en in hun eigen sector.”

Een maximaal toegelaten snelheid is er niet voor prioritair­e voertuigen. “Maar we moeten wel stoppen voor we door het rode licht rijden en in zone 30 mag de snelheid niet worden overschred­en, omdat daar een groter risico op kwetsbare weggebruik­ers is”, legt Vande casteele uit.

De instructeu­r leert zijn cursisten aan dat een lagere constante snelheid beter is dan voortduren­d te remmen en op te trekken. Zo gaat het met een snelheid van ongeveer 70 km per uur door de Brasschaat­se dorpskom. “Links rijden, zodat ze je goed zien”, zegt Vande casteele tegen chauffeur De Ceuster terwijl we een rij stilstaand­e auto’s aan een rood licht naderen. In de dorpskern maakt iedereen mooi plaats. Tegenligge­rs en voorligger­s wijken uit. “Door duidelijk te communicer­en met je voertuig weet het andere verkeer dat je er bent”, aldus Vande casteele. “Daardoor ging het nu ‘vlot open’.”

Het AZ Klina hoopt met de opleiding niet alleen haar eigen chauffeurs beter gewapend de baan op te sturen. “We willen met dit project ook een voorbeeld zijn voor andere spoeddiens­ten”, zegt De Ceuster.

 ?? FOTO'S ROBIN FASSEUR ?? Hoofdverpl­eegkundige Marco De Ceuster krijgt instructie­s van Koen Vande casteele.
FOTO'S ROBIN FASSEUR Hoofdverpl­eegkundige Marco De Ceuster krijgt instructie­s van Koen Vande casteele.
 ??  ?? De verpleegku­ndigen leren rijden met de eigen mug-wagens, in de vertrouwde omgeving van het Klinazieke­nhuis.
De verpleegku­ndigen leren rijden met de eigen mug-wagens, in de vertrouwde omgeving van het Klinazieke­nhuis.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium