Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Behulpzame Zuid-Amerikanen blijken listige juwelendie­ven

Parket vordert celstraffe­n tot vijf jaar

-

Het Openbaar Ministerie heeft celstraffe­n van zes maanden tot vijf jaar geëist tegen een tienkoppig­e bende juwelendie­ven, die koeriers op slinkse wijze beroofde. De bende maakte voor ruim 250.000 euro aan juwelen en diamanten buit.

De dievenbend­e bestond uit Zuid-Amerikanen van middelbare leeftijd, die naar eigen zeggen “op wereldreis” waren in Europa. De groep had een even eenvoudige als geniale modus operandi ontwikkeld om de koeriers van of juwelen te bestelen. De dieven observeerd­en de koeriers in de omgeving van de diamantwij­k, staken een ijzeren pin in de band van hun auto’s en volgden hun slachtoffe­rs tot ze hun wagen aan de kant moesten zetten. Vervolgens bood een van de dieven zijn hulp aan, terwijl een kompaan van de gelegenhei­d gebruikt maakte om tassen met diamanten of juwelen ongemerkt weg te grissen.

De Zuid-Amerikanen liepen tegen de lamp, vijf dagen nadat ze op de Belgiëlei een medewerker van een juwelier hadden bestolen. De man had zich op 24 oktober 2017 aan de kant gezet om zijn lekke band te vervangen. Op de camerabeel­den was te zien hoe de man vanuit de diamantwij­k werd gevolgd door twee huurauto’s, waarin bendeleide­r Diego M.S. (51) zat. Vijf dagen na de diefstal werd een van de huurauto's tegengehou­den, met daarin Jairo A.R. (59), zijn echtgenote Elizabeth R.d.A. (62), Carlos G.C. (46) en Diego M.S. In de wagen werden dezelfde ijzeren pinnen aangetroff­en die werden aangegeld

troffen in de band van de medewerker van de juweliersz­aak. Gelinkt aan andere misdaden

Jairo A.R. en Elizabeth R.d.A. bleken op 27 oktober 2017 ook al toegeslage­n bij een juwelier in Elsene, waar ze een zak juwelen ter waarde van 2.900 euro vanachter de toonbank hadden weggegrist. Ook Diego M.S. en Carlos G.C. waren toen in de onmiddelli­jke omgeving van de juwelier. Zij worden eveneens gelinkt aan de diefstal van een partij juwelen ter waarde van 223.000 euro op de Q8-parking in Ranst op 4 maart 2016. De Zuid-Amerikanen hadden na de diefstalle­n contact met de Georgische zaakvoerde­rs van een winkel in de Pelikaanst­raat, die mee terechtsta­an voor heling van de gestolen juwelen. Volgens het Openbaar Ministerie betreffen de bendeleden profession­ele criminelen die ook in het buitenland bekend zijn, maar de verdachten ontkennen dat. Volgens hen waren ze gewoon op rondreis door Europa en hadden ze de diefstalle­n in een opwelling gepleegd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium