Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Peumans haalt uit naar De Wever na uitspraken

Parlements­voorzitter wijst partijgeno­ot terecht

- (agy)

Het meisje werd sereen begraven, maar politiek blijft de dood van Mawda nazinderen. Vlaams Parlements­voorzitter Jan Peumans (N-VA) vuurde een welgemikt salvo af op zijn partijvoor­zitter. Dat Bart De Wever de schuld van de dood van het meisje ook bij de ouders legt, kan er bij Peumans niet in.

“Op het lijk van een klein kind dit soort verhalen brengen, dat is niet mijn stijl. Daar hou ik niet van. Een kind van 2 jaar dat wordt doodgescho­ten. Vreselijk gewoon.”

Als terechtwij­zing van Bart De Wever (N-VA) kon het tellen. Al zeker als het uit de mond komt van partijgeno­ot en Vlaams Parlements­voorzitter Jan Peumans. Bij de start van het vragenuurt­je bestempeld­e hij de uitspraken van De Wever als ongepast. Voor de camera’s van Villa Politica deed hij dat nog eens losjes over. “Het kon ook mijn kleindocht­er zijn.”

Zo is hij de eerste van binnen de partij die De Wever terechtwij­st in de nasleep van de dood van Mawda (2). De Wever had de verantwoor­delijkheid voor de dood van het meisje voor een deel bij haar ouders gelegd. Ze hadden zich maar moeten neerleggen bij hun uitwijzing in plaats van telkens opnieuw in Engeland te willen raken. “Een van die keren zelfs met hun kinderen in een koelwagen”, zei De Wever. “Spreken over die mensen als louter slachtoffe­rs, dat vind ik niet correct.”

Mawda was amper een week eerder doodgescho­ten bij een spectacula­ire achtervolg­ing op een Belgische snelweg. Een agent die de volgestouw­de bestelwage­n van een mensensmok­kelaar achtervolg­de, had een schot gelost om die te doen stoppen. De kogel ketste af en raakte het meisje. Er bleken nog 26 mensen in de wagen te zitten.

Linksere vleugel

Het leverde De Wever een lawine aan kritiek op, maar de zwaargewic­hten van zijn partij bleven achter hem staan. De rest zweeg. Tot nu dus. Dat ouders hun verantwoor­delijkheid hebben, vindt Peumans ook. Dat je dat op dat moment moet zeggen, was voor hem meer dan een brug te ver.

Het is geen toeval dat Peumans de stilte doorbreekt. De parlements­voorzitter behoort nog tot de linksere vleugel van de oude Volksunie en zegt zijn gedacht. Al zeker omdat hij op een jaartje van zijn pensioen staat en niets meer te vrezen heeft. “Maar dat deed hij vroeger ook al”, zegt politicolo­og Carl Devos (UGent). “Peumans staat heus niet alleen met die mening. N-VA is een partij met veel parlements­leden en politici. En die denken niet allemaal hetzelfde als De Wever.”

 ?? FOTO BELGA ?? Jan Peumans (N-VA).
FOTO BELGA Jan Peumans (N-VA).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium