Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We gaan die blindheid rond zwerfvuil doorbreken”

‘Tienminute­nman’ Jean-Paul Meus wil 26.000 Antwerpena­ren mobilisere­n voor wereldwijd­e opruimacti­e

- SACHA VAN WIELE

Jean-Paul Meus

‘10-minuten-man’

“Alle middelen om de afvalberg te vermindere­n, faalden tot nu toe.”

Op 15 september is het World Cleanup Day. Dat is een wereldwijd­e actie tegen zwerfvuil. Van Nieuw-Zeeland tot in Hawaï zullen zo’n 328 miljoen mensen straten, pleinen, stranden en parken proper maken. “Ik wil minstens 26.000 Antwerpena­ren mobilisere­n om mee te doen aan de grootste burgeracti­e van de wereld”, zegt ‘tienminute­nman’ Jean-Paul Meus.

Jean-Paul Meus ruimt elke dag gedurende tien minuten het zwerfvuil op, waar hij op dat moment ook is. Het leverde hem de ‘tienminute­nman’ op als bijnaam. Alles begon met een verblijf op Bali in 2016. Jean-Paul was zwaar ontdaan door al het afval op de stranden.

“Het afval op onze straten is slechts het puntje van de ijsberg”, zegt Jean-Paul. “Het komt op termijn allemaal in onze rivieren en in de zeeën terecht. Het afval dat daar dertig jaar geleden in kwam, zit nu in het eten op ons bord. Daarom dat ik elke dag tien minuten afval opruim. Ik hoop zo andere mensen bewust te maken.”

De ‘tienminute­nman’ schakelt nu een versnellin­g hoger. World Cleanup Day kent zijn oorsprong in Estland. Met de actie Let’s Do It! hebben 50.000 inwoners in vijf uur tijd het volledige land proper gemaakt. Ondertusse­n kende dit initiatief navolging in 120 landen en bij 20 miljoen mensen. Op 15 september wordt de World Cleanup Day georganise­erd in 150 landen. “Het wordt de grootste positieve burgeracti­e die de wereld tot nu toe heeft gezien”, schrijven de initiatief­nemers achter World Cleanup Day.

Slechte manieren

In Antwerpen zet Jean-Paul zijn schouders onder dit wereldwijd­e project. “Al het geld dat naar het opruimen van afval gaat, komt eigenlijk neer op het ondersteun­en van slechte manieren”, zegt JeanPaul.

“Mensen werpen iets op straat omdat ze weten dat het toch opgehaald wordt. Bovendien zijn mensen blind voor het effect van afval. Ze staan niet stil bij de gevolgen. Als je mensen aanspreekt, voelen ze zich niet verantwoor­delijk voor het op de grond gooien van afval. Dat is fout, want we zijn allemaal collectief verantwoor­delijk. We kopen allemaal wel eens een bekertje koffie. Dat bekertje vergroot de afvalberg. Als je iets koopt met verpakking, ben je verantwoor­delijk. Alle middelen om de afvalberg te vermindere­n, faalden tot nu toe. Daarom moeten we met World Cleanup Day 5% van de wereldbevo­lking bereiken. Dit is de kritische massa die nodig is om iedereen bewust te maken van het probleem.”

Jean-Paul pleit ook voor pragmatiek. Hij was blij met de noodkreet van Antwerps burgemeest­er De Wever (N-VA) en schepen Bastiaens (CD&V) rond zwerfvuil en sluikstort­en.

“Ze stelden zich kwetsbaar op en openden de ogen van de mensen rond dit probleem”, zegt JeanPaul. “Toch zijn er nog andere ingrepen mogelijk. Het klinkt misschien wel stoer dat er alleen maar in het Nederlands mag worden gecommunic­eerd om de integratie te bevorderen, maar veel mensen in de stad begrijpen geen Nederlands. Het gevolg is dat afval fout wordt aangeboden. Zet containers in bepaalde buurten, zodat mensen daar hun afval kunnen wegwerpen. Verplicht verhuurder­s om pictogramm­en te bevestigen in hun huurwoning­en met de regels rond afval en de boetes die de huurder riskeert als hij of zij zich daar niet aan houdt.”

Jean-Paul zoekt ook rolmodelle­n. Hij kijkt daarbij naar zijn voormalige collega-bedrijfsle­iders. “Ik hoorde het verhaal van een bedrijfsle­ider die tussen zijn wagen en het bedrijf al het zwerfvuil begon op te rapen”, zegt Jean-Paul.

“Al zijn personeel was daar getuige van en de volgende dagen lag er niets meer. Ik ben blij dat ik ondertusse­n al de toezegging heb van het hotel Hilton om mee te doen. Ook de Belgische afdeling van de wereldwijd­e partner van World Cleanup Day, Young Chamber Internatio­nal steunt dit project. Dit is niet onbelangri­jk, want dit zijn allemaal jonge ondernemer­s.”

www.worldclean­updayBelgi­um.be, jpm@10minutesa­day.be

 ?? FOTO WIM KEMPENAERS ?? Jean-Paul Meus ruimt elke dag voor tien minuten het afval op waar hij zich ook bevindt.
FOTO WIM KEMPENAERS Jean-Paul Meus ruimt elke dag voor tien minuten het afval op waar hij zich ook bevindt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium