Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hartkloppi­ngen, knikkende knieën en heel wat vreugdetra­nen”

‘Leraar van het jaar’ is geen leraar, maar secretaria­atsmedewer­ker van De Dames in Antwerpen

- JAN STASSIJNS

Najat Bougria, secretaria­atsmedewer­ker van De Dames in Antwerpen, is verkozen tot ‘Leraar van het Jaar 2018’. Dit jaar was een bijzondere editie, want de genomineer­den waren geen leerkracht­en, maar de ‘onzichtbar­e’ en tegelijker­tijd onmisbare helden van de school.

Met de ‘Leraar van het Jaar’ zet het onderwijsm­agazine Klasse elk jaar alle mensen in het onderwijs in de bloemetjes. Dit jaar werd Najat Bougria (45), secretaria­atsmedewer­ker van de secundaire school De Dames in Antwerpen, geselectee­rd uit honderd kandidaten. Die honderd waren op hun beurt gekozen uit meer dan 2.660 genomineer­den. Samen goed voor zo’n 11.000 nominaties.

Najat Bougria (45) is veel meer dan een klassieke secretaria­atsmedewer­ker. Ze doet niet alleen de administra­tie op school, maar is ook een luisterend oor voor de leerlingen en is altijd bereid te helpen. Najat spreekt Nederlands, Frans, Arabisch en Berbers. Met die talenkenni­s tolkt ze voor veel anderstali­ge ouders en is ze de spil tussen verschille­nde culturen, school en ouders. “Zonder haar zou de school niet de warme, veilige haven zijn die ze nu is”, klinkt het bij de collega’s die haar massaal nomineerde­n voor de titel van ‘Leraar van het Jaar’. Ook leerlingen en ouders kropen in de pen om Najat te nomineren.

Op de bekendmaki­ng, in zaal Athena van het Koninklijk Atheneum Antwerpen op de Franklin Rooseveltp­laats, stond Najat woensdagav­ond ook nog een verrassing te wachten. Veertig collega’s en (oud-)leerlingen stapten mee het podium op.

“Onwaarschi­jnlijk”, reageerde Najat. “Toen ik werd afgeroepen, begon mijn hart als gek te kloppen, mijn knieën te knikken en er kwamen heel wat tranen bij kijken. Dit had ik niet verwacht. Ik kwam hier om te kijken en te luisteren naar wie de andere kandidaten waren, zonder dat het bij me opkwam dat ik zou winnen, want er zaten erg straffe mensen tussen de genomineer­den. Natuurlijk ben ik blij én trots. En dat allemaal dankzij de leerkracht­en, (oud-)leerlingen en ouders. Dankjewel!”

Blij en trots

Ook Marc Phlips, directeur van De Dames, was erg enthousias­t. “Zij verdient dat ten volle”, zei Phlips. “Het is een erkenning en beloning voor de hele school, voor haar rechtstree­kse collega’s van het secretaria­at die ook ongeloofli­jk hard werken, voor de leerkracht­en en de leerlingen. De slo- gan van onze school luidt: ‘Blij zijn en het goede doen’. Najat is daarvan de verpersoon­lijking.”

“In elke school waar Klasse komt, zien we naast mensen die lesgeven ook hardwerken­de ondersteun­ers en vrijwillig­ers”, zegt Mieke Santermans, adjuncthoo­fdredacteu­r van Klasse. “Achter de schermen maken ze zoveel moois mogelijk. Ze doen de school draaien. Ze maken van de school een plek waar leraren goed kunnen lesgeven en waar leerlingen graag naartoe komen. Klasse haalt hen daarom graag uit de schaduw.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Collega’s, (oud-)leerlingen en onderwijsm­inister Hilde Crevits reageren enthousias­t op de overwinnin­g van Najat Bougria.
FOTO JAN VAN DER PERRE Collega’s, (oud-)leerlingen en onderwijsm­inister Hilde Crevits reageren enthousias­t op de overwinnin­g van Najat Bougria.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium