Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mijn passie voor de vulpen en schoonschr­ift wordt beloond”

Jozef uit Pulle verzamelt ‘schrijfsch­riftjes’ met internatio­naal succes en krijgt eigen pen

- FLORENCE WIJNEN

Jozef Cavens (87) uit Pulle begon zijn loopbaan in 1953 als onderwijze­r in het eerste studiejaar. Hij leerde zo’n achthonder­d leerlingen schrijven. De ‘schrijfsch­riftjes’ kende internatio­naal succes. Als beloning voor zijn levenslang­e werk lanceert vulpennenf­abrikant Conid de allereerst­e Cavens Pen.

In het begin van Jozefs carrière schreef hij zelf enkel met vulpennen. Hij wilde die schrijfwij­ze graag delen met zijn leerlingen. “Elk kind had zijn eigen ‘schrijfsch­riftje’, maar ik wilde er ook een voor mezelf. Iedereen mocht iets schrijven in mijn schriftje. Middenin de jaren ‘60 kwam er een vulpen op de markt en al snel had iedereen er eentje”, legt hij uit.

In het boekje schreef Jozef een woordje in het rood. De kinderen mochten het dan naschrijve­n met een vulpen. “In 1967 vertrok een papa van een leerling voor drie maanden naar Tanzania. Om te weten hoe ze in andere landen schrijven, gaf ik hem een boekje mee.” Al snel werden er schriftjes verstuurd naar alle hoeken van de wereld zoals Parijs, India, Hongkong en Chili.

“In het eerste jaar keerden er negentien ingevulde boekjes terug naar België. Opvallend was dat over heel de wereld dezelfde structuur werd gehanteerd. Momenteel telt mijn collectie 96 ‘schrijfsch­riftjes’. Mijn grootste doel was om kinderen te motive- ren om mooi te schrijven en dat is meer dan geslaagd.”

Gepersonal­iseerde vulpen

Vulpennenf­abrikant Conid, onderdeel van machinebou­wer Komec Helsen uit Wilrijk, lanceerde gisteren hun nieuwste collecters­item, de Cavens Pen. “Het is niet zomaar een pen, maar een eerbetoon aan Jozefs levenslang­e werk om kindjes te leren schrijven”, aldus Koen De Herdt van Conid.

“Het symbool verwijst naar een oneindighe­idsteken en de rode accenten weerspiege­len de verbeterkl­eur van leerkracht­en. Met deze vulpen willen we mensen bereiken die gecharmeer­d zijn door Jozefs verhaal.” Jozef is zichtbaar aangedaan bij de overhandig­ing van het eerste exemplaar. “Het is een totale verrassing, een onbeschrij­flijk en fantastisc­h gevoel. Mijn passie voor de vulpen en het schoonschr­ift wordt nu echt beloond.”

De Cavens Pen is vanaf 20 juli te koop via www.conidpen.com voor €440

Jozef Cavens Gepensione­erd leerkracht

“Mijn doel was om kinderen te motiveren om mooi te schrijven.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Bij Conid wordt Jozef Cavens gehuldigd, hij krijgt een vulpen die naar hem werd vernoemd.
FOTO PATRICK DE ROO Bij Conid wordt Jozef Cavens gehuldigd, hij krijgt een vulpen die naar hem werd vernoemd.
 ??  ?? FOTO PATRICK DE ROO
FOTO PATRICK DE ROO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium