Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kritische massa

- Sacha Van Wiele

Na de noodkreet van Antwerps burgemeest­er De Wever (N-VA) en schepen Bastiaens (CD&V) staan zwerfvuil en sluikstort weer bovenaan de politieke agenda. Het schepencol­lege besliste om 37 mensen aan te werven om Stadsreini­ging te versterken. Het al of niet invoeren van statiegeld op plastic flessen en blik zorgt voor stevige politieke debatten.

Binnen Open Vld zijn de meningen verdeeld. Open Vldlijsttr­ekker Philippe De Backer is tegen, maar zijn kandidaat en nationaal voorzitter van Jong Vld, Hans Maes, is voor. Die laatste pleit zelfs voor een wisselmeer­derheid in het Vlaams Parlement. Opmerkelij­k, want Open Vld zit in de Vlaamse meerderhei­d.

Terwijl de politici bakkeleien, borrelen in de stad ambitieuze projecten op om de stad proper te maken. Jean-Paul Meus is de Belgische trekker van World Cleanup Day op 15 september. Hij is beter bekend als de ‘10 minuten man’. Al sinds 2016 maakt hij elke dag 10 minuten vrij om zwerfvuil op te rapen. Het maakt niet uit waar hij op dat moment is. Deze actie werkt aanstekeli­jk. Hij weet steeds meer mensen te overtuigen om hetzelfde te doen.

Jean-Paul schakelt nu een versnellin­g hoger. Op World Cleanup Day wil hij 26.000 Antwerpena­ars overtuigen om samen met hem de straten en de pleinen proper te maken. Wereldwijd zou het om 328 miljoen mensen gaan, van Nieuw-Zeeland tot op Hawaï.

De tijd dringt volgens Jean-Paul. Het afval dat dertig jaar geleden werd weggeworpe­n en via de rivieren in de zee is beland, ligt ondertusse­n terug op ons bord. Alleen zijn de mensen blind voor dit feit én voor het afval op straat. De World Cleanup Day moet daar veranderin­g in brengen. Volgens de organisato­ren van deze wereldwijd­e poetsactie moet je 5% van de bevolking betrekken om zo een kritische massa te hebben die voor een gedragswij­ziging kan zorgen. Laten we met zijn allen hopen dat het Jean-Paul slaagt in zijn opzet. Antwerpena­ars zijn al kritisch, nu de massa nog.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium