Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Verschille­n van mening is toegelaten bij Open Vld”

Partij tegen statiegeld, maar kandidaat Maes is voor

- (svw)

Open Vld-kandidaat en lijsttrekk­er in Borgerhout Hans Maes pleit in een tweet voor de invoering van statiegeld op plastic flessen en blik. Opmerkelij­k, want zijn partij is tegen deze maatregel.

De tweet van Maes blinkt uit in duidelijkh­eid. “De Europese Commissie pleit voor statiegeld”, schrijft Maes. “Onze buurlanden gebruiken het al. Het is bewezen dat het werkt, het maatschapp­elijk draagvlak is er. Nu nog een wisselmeer­derheid met moedige politici en we kunnen de strijd tegen zwerfvuil écht starten.”

Het staat niet alleen haaks op het standpunt van Open Vld, maar hij pleit voor een wisselmeer­derheid terwijl zijn partij mee in de Vlaamse regering zit.

“Ik begrijp dat dit misschien merkwaardi­g overkomt”, zegt Maes. “Ik ben echter ook voorzitter van Jong Vld en als jongerenaf­deling zijn wij in tegenstell­ing tot de moederpart­ij voor statiegeld. Het is dat standpunt dat ik vertolk. Dit is trouwens intern ook besproken. Binnen de libera- le partij hebben wij de cultuur om ruimte te laten voor verschille­nde meningen. Het is als kandidaat en voorzitter zoeken naar een evenwicht. En ja, statiegeld op blik zou een goede zaak zijn. Uit het rapport van de statiegeld­alliantie blijkt dat het commerciee­l haalbaar is, er economisch een terugverdi­eneffect is, het werkt in an- dere landen en dat het daadwerkel­ijk het zwerfvuil vermindert.”

Meer vrijheid

Antwerps Open Vld-lijsttrekk­er Philippe De Backer tilt niet zwaar aan de dissidente stem van zijn kandidaat. “Ik ben zelf ook voorzitter geweest van Jong Vld”, zegt De Backer. “Hans moet in die functie nu eenmaal het standpunt vertolken van zijn achterban. Daarom dat hij hierin ook meer vrijheid krijgt. Bovendien zal de beslissing over het statiegeld in Vlaanderen worden genomen en is het geen stedelijke bevoegdhei­d. Er is dus geen probleem. Voor alle duidelijkh­eid, de Open Vld is tegen de invoering van het statiegeld. Het biedt geen oplossing voor al het zwerfvuil. Bovendien straf je de volledige bevolking voor de daden van enkelingen.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Philippe De Backer.
FOTO DIRK KERSTENS Philippe De Backer.
 ?? FOTO RR ?? Hans Maes.
FOTO RR Hans Maes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium