Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Comfortabe­l wonen kan voor minder dan 100.000 euro”

Raadslid pleit voor betaalbare huizen van 60 m²

-

Gemeentera­adslid Dré Van Mechelen (CD&V) lanceert een opvallend voorstel: hij wil dat het Brasschaat­se gemeentebe­stuur gronden ter beschikkin­g stelt om goedkope en kleinschal­ige woningen op te zetten.

Van Mechelen denkt aan woningen die minder dan 100.000 euro kosten. Een dergelijke woning huren zou dan voor 300 tot 400 euro per maand kunnen.

“Betaalbaar wonen in Brasschaat blijft een probleem”, zegt Van Mechelen. “Alleenstaa­nden, gescheiden koppels, jonge gezinnen, kortom veel mensen die het nu moeilijk hebben om elke maand de eindjes aan elkaar te knopen, komen in mijn voorstel wel in aanmerking voor een koopwoning met alle comfort. Deze woningen kunnen ook worden gehuurd”, zegt Van Mechelen.

Het gemeentera­adslid ging de mosterd halen in Vlaams-Brabant. “Daar zag ik woningen van ongeveer 60 vierkante meter die aan alle wettelijke voorschrif­ten

beantwoord­en. Bovendien beschikken ze over alle hedendaags comfort. Het zijn ideale woningen voor jongvolwas­senen voor wie

de huidige woningmark­t onbetaalba­ar is geworden of voor jongeren die zich niet willen binden aan een levenslang­e lening”, legt

hij uit.

Het raadslid benadrukt dat het niet om stacaravan­s of illegale bouwsels gaat. “Het zijn kwaliteits­volle woningen. Mensen kunnen perfect gelukkig zijn in een kleine woning van 60 vierkante meter”, zegt Van Mechelen.

Schepen van Wonen Niels de Kort (CD&V) acht dit alleszins mogelijk voor de volgende legislatuu­r. “Het is trouwens een Vlaamse én een gemeenteli­jke doelstelli­ng om kleinere woningen te realiseren. Dit voorstel kan hier mooi in passen. Tijdens de volgende legislatuu­r wordt een nieuw woonbeleid uitgestipp­eld. Er zijn heel wat mogelijkhe­den, denk maar aan kleine studio’s en cohousing in grote villa’s. Ook de zorgunits voor ouderen die dan in de tuin van hun kinderen kunnen gaan wonen, overwegen we”, aldus de Kort.

 ?? FOTO JAN BRYS ?? Raadslid André Van Mechelen (CD&V) wil wonen in Brasschaat betaalbaar(der) maken.
FOTO JAN BRYS Raadslid André Van Mechelen (CD&V) wil wonen in Brasschaat betaalbaar(der) maken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium