Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het water stond in mum van tijd 1,80 meter hoog”

Dag na wolkbreuk blijft verbazing over overstromi­ng groot

- ELKE LAMENS

Een dag na de wolkbreuk nemen de inwoners van Brecht en SintLenaar­ts de schade op. Bij het gemeentebe­stuur komen heel wat vragen binnen. Bij velen zit de schrik voor een nieuw onweer er stevig in.

Na het onweer werden 36 straten in Brecht en Sint-Lenaarts gisterocht­end ook nog geconfront­eerd met een stroompann­e. “Er was een defect aan de middenspan­ning in een van de cabines. Mede een gevolg van de wateroverl­ast”, zegt Melissa van Eandis. Erg onhandig voor wie de schade wilde ruimen, een dag later.

Bij Peter Schrauwen en Anita Peeraer, die al veertien jaar taverne ’t Raedhuys uitbaten in de Dorpsstraa­t in Sint-Lenaarts, stond het water maar liefst 1,80 meter hoog in de kelder. “Het is heel snel gegaan. Om 17.45u begon het te regenen en om 19.10u stond de kelder helemaal onder water”, vertelt Anita ietwat geëmotione­erd. “Het water is door de verluchtin­gsgaten naar binnen gestroomd. Alles wat in de kelder stond, is verloren.”

De taverne zal tijdelijk gesloten blijven. “We hebben geen stroom, de zeven diepvrieze­rs zijn allemaal stuk. De wasmachine, de droogkast, tv en computers zijn rijp voor de schroothoo­p. Ik hoop dat we tegen de markt van volgende week donderdag opnieuw open kunnen”, zegt Schrauwen.

Gino Hoyberghs uit de J. De Costerstra­at beleefde een wanhopig moment. “Het water kwam langs de tuin achteraan en aan de voorkant van het huis opzetten. Het stroomde als een beek. Op straat stond ik tot boven de knie in het water”, vertelt hij, nadat hij net het slijk van zijn oprit had weggespote­n. “Ons huis is gemaakt van houtskelet­bouw en ik was als de dood dat het water zou binnenlope­n. Samen met mijn zoon heb ik in allerijl zandzakjes gemaakt, omdat de brandweer er geen had. We moesten met lede ogen aanzien hoe het water bleef stijgen. Gelukkig is het net op tijd gestopt met regenen, het water reikte tot een paar centimeter voor de dorpel. Ik ben ex-militair en heb veel gezien in mijn leven, maar dit nog nooit. Rond middernach­t stond het water nog steeds op de oprit.”

Ramp

Een dag later was nog niet al het water weggetrokk­en. “We zijn de koetunnel aan het station nog aan het leegpompen”, zegt sergeantma­joor Luc Fransen van de brandweer. In totaal heeft de brandweer dinsdag 135 oproepen behandeld. De meeste (37) waren over ondergelop­en kelders. “Er stonden 28 straten onder water. Tot 2u ’s nachts zijn we bezig geweest met het vrijmaken van de waterlopen. In het Heiken in Sint-Lenaarts hebben we zwaardere pompen van de Civiele Beschermin­g moeten inzetten.”

De schade in sporthal De Ring, die dinsdag in een zwembad was veranderd, valt mee. “Er is met man en macht gewerkt om het water weg te krijgen. Welk effect dit zal hebben op de onderlagen van de vloer, ga ik aftoetsen bij de leverancie­rs”, meldde sportfunct­ionaris Rika Rits. De sporthal kon opnieuw open.

Her en der wordt er geopperd dat het riolerings­stelsel niet voldoende wordt gereinigd door Pidpa. “De situatie was dinsdag zo uitzonderl­ijk dat geen enkel riolerings­stelsel zoiets aan zou kunnen”, reageert burgemeest­er Luc Aerts (CD&V). “We zorgen er al een hele tijd voor dat er minder wordt verhard, en in het buitengebi­ed hebben we opnieuw overal grachten aangelegd. Zo kan het water sneller weg.”

 ?? FOTO'S ELKE LAMENS ?? De zandzakjes liggen nu in de tuin van Gino Hoyberghs. Ook daar kwam het water opzetten.
FOTO'S ELKE LAMENS De zandzakjes liggen nu in de tuin van Gino Hoyberghs. Ook daar kwam het water opzetten.
 ??  ?? Anita Pieraer toont in de kelder tot waar het water stond.
Anita Pieraer toont in de kelder tot waar het water stond.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium