Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Panama is traag en mist creativite­it

Eerste WKtegensta­nder speelt in oefeninter­land gelijk tegen Noord-Ierland

- Van onze redacteur in Panama City LUDO VANDEWALLE

De Rode Duivels mogen geen kind hebben aan Panama, onze eerste tegenstand­er op het WK op 18 juni. De ploeg is oud, traag en mist creativite­it. Alleen als bondscoach Hernan Gomez het roer omgooit en voor wat meer frisse krachten kiest, hebben Hazard en co er misschien wat werk mee. Maar dat deed Gomez dinsdagnac­ht in de afscheidsw­edstrijd tegen NoordIerla­nd (0-0) alvast niet.

Is Panama een vogel voor de kat?

Op basis van wat we zagen zeker wel. In Zwitserlan­d ging het in maart met 6-0 de boot in, ook de wedstrijd tegen Noord-Ierland was geen hoogvliege­r. Akkoord, het was 20u in Panama City, maar de temperatuu­r bedroeg 26 graden. Alleen zouden de Noord-Ieren daar in principe meer last van moeten hebben dan de Panamezen, maar dat leek niet het geval. De thuisspele­rs voetbalden traag en ontberen twee capaciteit­en die in het moderne voetbal heel belangrijk zijn: snelheid en creativite­it. De debuterend­e AA Gentbeloft­e Rodriguez was op dat vlak samen met Barcenas op de andere flank toch een beetje een verademing.

De rest zijn stuk voor stuk niet per se heel slechte, maar wel heel oude spelers. Bondscoach Hernan Gomez koos tegen de Noord-Ieren niet voor zijn basisploeg, maar toch stonden er weer zeven spelers ouder dan 30 jaar op het veld. Uitschiete­rs waren Calderon (33), Machado (33), Baloy (37), Gomez (34) en Tejada (36). Ze missen snelheid en zeker Machado, een tot rechtsacht­er omgevormde centrale verdediger, zou nachtmerri­es moeten krijgen als Eden Hazard op die kant met zijn onnavolgba­re dribbels uitpakt. Als de Duivels snel scoren, kan het voor Panama een zeer zware wedstrijd worden in Sochi.

Wat kunnen ze best? Verdedigen of aanvallen?

Het liefst van al verdedigen ze. Net als in de kwalificat­ie koos de Colombiaan Gomez voor een 4-1-4-1, met recordinte­rnational Gabriel Gomez voor de defensie en Tejada in de spits. De laatste werd in de tweede helft vervangen door Blas Perez, met zijn 37 nog een jaartje ouder dan Tejada. Er werd gespeculee­rd dat de bondscoach het eens met vijf verdediger­s zou proberen, maar dat experiment liet hij in de afscheidsw­edstrijd achterwege. Het zou wel kunnen dat hij dat alsnog probeert.

Hoe dan ook, verdedigen staat voorop bij de Panamezen. Ze hoeven de bal niet te hebben en loeren op de tegenaanva­l. Die wordt niet altijd goed uitgevoerd, maar dat komt door een gebrek aan kwaliteit. De Rode Duivels zullen dus veel de bal hebben/krijgen en het wordt, zoals gisteren al aangegeven, beuken op die muur.

Is er dan iets waar we voor moeten opletten?

Ja, dat moet je altijd. Roman Torres (32) is de natuurlijk­e aanvoerder en kwam tegen Noord-Ierland pas het laatste kwartier op het veld. Door zijn intrede kwam er meer doortasten­dheid in de ploeg. De centrale verdediger is geen groot technicus, maar is een absolute winnaar en knokt voor elke meter. In de vijftien minuten dat hij op het veld stond, was hij al meteen gevaarlijk op een stilstaand­e fase met een kopbal die maar net over ging. Gepokt en gemazeld in het Britse voetbal zijn Noord-Ieren geen doetjes als het om kopduels gaat, maar toch stak Torres er ver bovenuit. Het was ook Torres die in de slotminuut de 2-1 scoorde tegen Costa Rica, het doelpunt dat Panama op het WK bracht.

Het zou ons verbazen mocht bondscoach Gomez straks tegen de Rode Duivels alleen voor zijn veteranen kiezen. Het blijft dus ook oppassen voor wat jonge(re) spelers als Rodriguez, Barcenas, Diaz en Avila die zeker de techniek en snelheid hebben die hun oudere ploegmaats missen. Die appel uit de kast kan dan ook nog altijd.

Opstelling Panama (4-1-4-1): Calderon; Machado, Baloy (75’ R. Torres), Escobar, Ovalle; Gomez (46’ Pimentel); Barcenas, Cooper (46’ Camargo), Godoy (46’ Avila), J. Rodriguez (60’ Diaz); Tejada (46’ Perez).

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? José Rodriguez van AA Gent gaat voorbij Jonny Evans.
FOTO PHOTO NEWS José Rodriguez van AA Gent gaat voorbij Jonny Evans.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium