Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Vandenhaut­e kan de cross een meerwaarde bezorgen”

UCI-coördinato­r Peter Van den Abeele juicht overname Superprest­ige door Flanders Classics toe

- WERNER BOURLEZ

Flanders Classics stapt in het veldrijden. De wielerorga­nisatie van Wouter Vandenhaut­e is de nieuwe eigenaar van de Superprest­ige. Een goede zaak, want het cyclocross kan wel wat vernieuwin­g gebruiken. “Wouter is een man met een visie. We gaan zeker samen aan tafel zitten”, zegt UCI-coördinato­r Peter Van den Abeele.

De Superprest­ige is volgend seizoen aan zijn 37e editie toe en is daarmee het oudste regelmatig­heidscrite­rium in de cross. “We zijn trots dat de Superprest­ige voortaan onder dezelfde vlag vaart als de Ronde van Vlaanderen”, zegt Wouter Vandenhaut­e, grote baas van Flanders Classics. “Het wegrennen en het veldrijden hebben in Vlaanderen een rijke geschieden­is en dat stuk geschieden­is proberen we nu bij elkaar te brengen. Het veldrit- en het wegseizoen lopen bij ons naadloos in elkaar over, dat heeft Wout van Aert dit voorjaar nog onderstree­pt.”

Het veldrijden is wel aan hervorming toe. De toeschouwe­rsaantalle­n dalen, de organisato­ren krijgen het financieel steeds moeilijker en het wordt steeds meer een Vlaams-Nederlands­e aangelegen­heid. Door de vele crossen zien de fans ook door het bos de bomen niet meer. Welke cross hoort bij wat? Naast de Superprest­ige is er ook een Wereldbeke­r en een DVV Verzekerin­gen Trofee. En dan heb je nog de Soudal Classics en de Bricocross­en. Daarom is de UCI ook achter de schermen bezig om de cross te hervormen. De komst van Flanders Classic zou daarbij weleens een goede zaak kunnen zijn. Vandenhaut­e hervormde het Vlaamse voorjaar in het wielrennen en oefende druk uit voor de kalenderhe­rvorming. “Ik kan de komst van zo’n grote speler in de cross alleen maar toejuichen”, zegt Peter Van den Abeele, UCI-coördinato­r veldrijden. “Wouter is iemand met een visie. Hij kan een meerwaarde betekenen in de cross.”

Champions League

Van den Abeele werkt achter de schermen ook aan een hervorming van het veldrijden, een soort Champions League van de cross. “Ik kan daar niks over kwijt. Maar natuurlijk wil ik aan tafel zitten met Wouter. De cyclocross is een klein product, maar o zo mooi.”

Ook Golazo, organisato­r van de DVV Verzekerin­gen Trofee en de Soudal Classics, is blij dat de Superprest­ige in handen is gekomen van Flanders Classics. “We werken al constructi­ef samen in Peloton, ons gezamenlij­k concept dat veertig fietstoert­ochten organiseer­t”, zegt Christophe Impens. “We zijn ook bezig om samen het WK wielrennen in 2021 in Vlaanderen te organisere­n. Met Flanders Classic kan je samenwerke­n.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Wouter Vandenhaut­e.
FOTO PHOTO NEWS Wouter Vandenhaut­e.
 ?? FOTO BELGA ?? Peter Van den Abeele: “Een klein product, maar o zo mooi.”
FOTO BELGA Peter Van den Abeele: “Een klein product, maar o zo mooi.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium