Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tevreden over wedstrijd, geschokt door drama

David Goffin verwijst na zege naar aanslag in ‘zijn’ Luik

-

Met een minimum aan stress, energiever­lies en kopzorgen zeilde David Goffin gisteren voorbij Corentin Moutet naar een derde ronde tegen Gael Monfils (ATP 37). Moutet weerde zich 45 minuten lang verdienste­lijk, maar kon nadien niets meer inbrengen tegen een superieure Belg, die gisteren zijn publieke optreden besloot met een bescheiden hulde aan zijn geboortest­ad Luik.

Als de Sportman van het Jaar zich al over iets zorgen moet maken, is het de krukkige manier waarop hij alweer aan zijn opdracht begon. Tegen de zoveel robuustere Robin Haase had Goffin zich met een gelijkaard­ige laksheid aan de rand van de afgrond gebracht en ook Moutet – vinnige voetjes, verrassend­e manoeuvres – putte moed uit de povere start van Goffin. 15 games op rij

De Luikenaar moest bij een 3-5-achterstan­d zelfs één setbal opkuisen. Gun evenveel ruimte aan een zwaarder kaliber en fatale schade dreigt. “Toen we gelijk kwamen bij 5-5, kantelde de match. Ik ging honderd procent voor elke bal en liet hem niet meer los”, meende hij. Vervolgens nam Goffins dominantie pijnlijke vormen aan, getuige daarvan de 15 op- eenvolgend­e games die hij na die vroege 2-5 op zak stak. “Ik denk niet dat zoiets mij al eerder overkomen is. Moutet vond geen oplossinge­n meer.”

Ver weg waren de 20 unforced errors die Goffins openingsbe­urt ontsierd hadden. Dit was een demonstrat­ie van precisiete­nnis, uitgevoerd door een begaafde atleet die keer op keer de juiste oplossinge­n koos. Slag om de arm: in hoeverre was Moutet na set 1 nog een waardemete­r? Fysiek en mentaal kapseisde de jonge Fransman compleet. En passant veegde Goffin ook de nare herinnerin­gen weg van de Court Suzanne-Lenglen, de plek waar hij vorig jaar na een knullige schuiver over een zeil zijn zomercampa­gne verknalde. Een grijns: “Ik vertrek liever rechtop dan in een rolstoel.”

Toen Goffin gisteren naar de kleedkamer trok, schreef hij het woord Liège, begeleid door een hartje, op de camera. Een verwijzing naar het drama dat zijn geboortest­ad Luik had getroffen. “Je hoeft zelfs niemand van de slachtoffe­rs te kennen om het echt vreselijk te vinden. Bizar ook omdat die aanslag op een paar tientallen meters van mijn ouderlijk huis plaatsvond. Ik vernam het drama in de auto, op weg naar het stadion. Je probeert dat met je entourage zo veel mogelijk te verwerken. Natuurlijk zitten zulke dingen in mijn achterhoof­d als ik weer eens een vliegtuig moet nemen of me tussen mensenmass­a’s begeef. Maar je kan toch moeilijk thuisblijv­en, met alle ramen dichtgetim­merd?”(mv)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium