Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wij tonen de hele wagen, dus ook de gebreken”

- www.dsauctions.eu ELKE LAMENS

De oldtimerwe­reld heeft er een trefpunt bij. Kenner Patrick Dussolier en Robin Schelvis van Legalbroke­rs op de Mallebaan hebben de krachten gebundeld. Het resultaat heet DS Auctions, een nieuw online veilinghui­s voor oldtimers.

In de hal van Legalbroke­rs op de Mallebaan in Sint-Lenaarts staan 35 bolides en een motor te blinken. Ze komen van particulie­ren, verzamelaa­rs en handelaars uit heel Vlaanderen. Er zitten wel wat pareltjes tussen. De oudste wagen is een zwarte Essex uit 1926. “Die is gerestaure­erd en verkeert in perfecte staat. Alle wagens hier zijn trouwens rijklaar”, benadrukt Patrick Dussolier die al sinds zijn 14de door oldtimers gepassione­erd is.

Verder staan er onder meer nog een patisserie­wagen uit 1927 en een Morris 8 cabrio uit 1938. “Hieraan heeft de eigenaar acht jaar gewerkt om die te restaurere­n. Vandaag is de wagen minstens 20.000 euro waard. Hét pronkstuk is toch wel een crèmekleur­ige Riley RMC. Hiervan zijn er slechts 506 exemplaren gemaakt. Het stuur staat wel links. Zo’n wagen is tussen de 65.000 à 75.000 euro waard.”

Wat jonger zijn de Porsches en de Mercedesse­n, en er staat ook een oldtimer Jaguar, een Harley Davidson en zelfs een mini-BMW. “Dit naoorlogse model heeft BMW van de ondergang gered. Anders had BMW nu niet meer bestaan.”

Hoewel er al heel wat oldtimerbe­urzen en veilingen zijn, wil DS Auctions zich toch sterk onderschei­den. “Wij werken heel transparan­t. We geven een gedetaille­erde beschrijvi­ng van de wagen, geven detailfoto’ en schuwen daarbij de gebreken niet. Integendee­l, we tonen echt alles. In het verleden heb ik al te vaak gefrustree­rde kopers gezien. Meestal wordt niet alles in detail beschreven, en zeker de fouten of de schade wordt niet vermeld om de prijs zo hoog mogelijk te houden. Wij geloven eerder in een open aanpak. Misschien gaan we er zelfs wat te ver in”, merkt Robin Schelvis op.

Wie zijn oldtimer aanbiedt voor de veiling, krijgt ook een beëdigd taxatierap­port, opgemaakt door een gelicentie­erde oldtimerex­pert. “Op die manier weet de eigenaar perfect wat de wagen waard is en heeft die realistisc­he verwachtin­gen voor verkoop. We hopen zo ook het vertrouwen van de kopers te winnen. Hier kopen ze geen kat in een zak. We leggen alle kaarten op tafel”, beklemtoon­t Dussolier.

Tot op vandaag blijft een oldtimer een goede investerin­g. “Ze noemen het wel eens het nieuwe goud op vier wielen”, lacht Dussolier. “Maar eigenlijk is het wel zo. Een nieuwe auto daalt alleen maar in waarde, een oldtimer wordt steeds meer waard. Neem nu Porsche: die oldtimers zijn de afgelopen tien jaar maar liefst 480% in waarde gestegen.”

Dat Patrick en Robin zijn gaan samenwerke­n, berust eigenlijk op toeval. Patrick zocht een wagen om oldtimers mee te transporte­ren en kwam bij Legalbroke­rs terecht. “We zijn aan de praat geraakt en al snel bleken we op dezelfde golflengte te zitten”, herinnert Robin zich.

Vanaf vrijdag 1 juni kunnen de wagens mogelijk van eigenaar wisselen, want dan start de online veiling. Dan is er tussen 9.30 en 15.30u een kijkdag en ’s avonds tussen 19 en 22u is er een nocturne. Op 8 juni is er nog een kijkdag en sluit de veiling af.

 ?? FOTO ELKE LAMENS ?? Robin Schelvis van Legalbroke­rs en oldtimerke­nner Patrick Dussolier in een zwarte Essex uit 1926.
FOTO ELKE LAMENS Robin Schelvis van Legalbroke­rs en oldtimerke­nner Patrick Dussolier in een zwarte Essex uit 1926.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium