Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eerst zwerfvuil rapen en dan pas fuiven

Kindergeme­enteraad sluit werkjaar al dansend af

- ERIK VANDEWALLE

Enkele tientallen kinderen uit het vijfde en zesde leerjaar sloten de kindergeme­enteraad af met een zwerfvuila­ctie en een fuif. Volgend schooljaar wordt er een nieuwe kindergeme­enteraad gekozen.

Voor de leden en sympathisa­nten van de kindergeme­enteraad eindigde het werkjaar met een fuif. Maar eerst hielden ze een zwerfvuila­ctie op de terreinen rond het Jongeren Onmoetings­centrum JOS. Daarna werden nog stickers op vuilnisbak­jes geplakt om iedereen erop te wijzen dat afval daar thuis hoort en niet op straat of op speelvelde­n.

Voor uittredend kinderburg­emeester Yari Willems (11) is het zonneklaar. “Ik wil nooit een echte burgemeest­er worden! Volgens mij kan ik de mensen van Stabroek even goed helpen als politieage­nt”, geeft hij mee. Toch blikt hij terug op een interessan­t jaar. “We werkten rond drie grote thema’s. Om de weggebruik­ers erop te wijzen dat ze ook met kinderen rekening moeten houden, hielden we een grote actie door in Hoevenen en Stabroek een menselijke ketting te maken tussen twee basisschol­en. Hopelijk hebben veel chauffeurs die boodschap onthouden. Op vraag van de kindergeme­enteraad was er ook een grote zwerfvuila­ctie.”

Inske D’Aes (11): “Om iedereen te motiveren om geen vuil meer op straat te gooien, hebben drie basisschol­en elk een sticker ontworpen. De gemeente liet er ruim tweehonder­d van maken. Mensen van de gemeente gaan die nu op alle straatvuil­nisbakjes in Hoevenen, Putte en Stabroek kleven.”

Fluofuif

Dan trokken enkele tientallen jongeren, waarvan velen uitgedost in fluokleure­n, richting fuifzaal. “Het thema van de fuif was inderdaad ‘fluo’. Zo willen we nog eens de verkeersve­iligheid accentuere­n. Op de compliment­enmuur mogen kinderen post-its hangen met compliment­en voor elkaar. De kindergeme­enteraad heeft immers ook gewerkt rond het thema pesten”, laat jeugdcentr­umcoördina­tor Laure Daniëls nog weten.

Volgend schooljaar wordt er een nieuwe kindergeme­enteraad gekozen. Leerlingen van de derde graad uit de basisschol­en mogen zich dan weer kandidaat stellen en een eigen gemeentera­ad verkiezen.

 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ?? De kinderen beginnen vol enthousias­me aan hun actie.
FOTO ERIK VANDEWALLE De kinderen beginnen vol enthousias­me aan hun actie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium